Opp av lommen på den hvite legefrakken stikker en papirbunke. Det er utskrifter av e-poster som Egil Tynæs sendte hjem til kolleger i Bergen, etter at han dro til Afghanistan i mars i år.

— I den siste mailen skriver Egil at han skal reise hjem i dag, 3. juni. «Ha det bra. På snarlig gjensyn», står det. Men det ble aldri, sier overlege Torbjørn Hiis-Bergh stille, og legger bunken tilbake i lommen.

- Lege av den gamle typen

Egil Tynæs (62) hadde permisjon fra Bergen Legevakt, der han arbeidet siden 1995.

— Dette har vært en tung dag. Egil var et fint menneske. Omsorgsfull og reflektert. En god kollega for alle, sier legevaktsjef Frank van Betten til BT.

I tillegg til overlegejobben på legevakten, var Tynæs var ansvarlig overlege ved Voldtektsmottaket. Det var dessuten han som startet legetjenesten ved Strax-huset i Bergen.

— Han var en lege av den gamle typen. Egil var opptatt av å sette pasientene i fokus, og møte dem med respekt. De aller svakeste - de med rusproblemer og psykiatriske problemer - var yndlingspasientene hans.

Hedret på arbeidsplassen

På Bergen Legevakt ble Egil Tynæs hedret med minnestund, levende lys og blomster i går.

— Det blir vanskelig å fylle tomrommet etter ham, både som fagperson og menneske, sier Hiis-Bergh, som jobbet sammen med Tynæs i ni år.

I de første e-postene fra Afghanistan fortalte Tynæs om utrygge forhold, og om hvordan de til å begynne med nærmest hadde husarrest på grunn av uro. Men etter hvert kom de i gang med et tuberkuloseprosjekt, samt behandling av alle typer lidelser. Dette var Tynæs' andre oppdrag i Afghanistan for Leger Uten Grenser

— Han stilte på svært kort varsel. Egil var idealist, og alltid innstilt på å hjelpe andre. Han sto på de svakes side, ikke bare i Norge, sier Van Betten.

Syklist og antroposof

Egil Tynæs var friluftsmenneske - og syklist. Hver dag, året rundt, syklet han fra Storetveit til jobben. Om vinteren la han om til piggdekk.

— Han syklet overalt. Det var typisk Egil, sier kollegene på Bergen Legevakt.

I tillegg var Tynæs opptatt av antroposofisk medisin og behandling. Hans mor var med på bygge opp Steinerskolen i Bergen på slutten av 40-tallet, og både han selv, barna og barnebarna hans har vært eller er elever ved skolen.

I noen år på 90-tallet var han dessuten lege ved Steinerskolen. I går holdt lærerkollegiet minnestund.

— Antroposofi og antroposofisk medisin var en viktig del av hans liv, sier lærer Ninni Strømme til BT.

— Han hadde lun humor og hadde en god replikk. Og så var han svært klok. Vi er veldig mange som er takknemlige for det han ga oss.

HEDRET MINNET: Legevaktsjef Frank Leo van Betten og hans kolleger minnet i går overlege Egil Tynæs med levende lys og blomster på Bergen Legevakt.<br/> FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX