Tubakuba er navnet på hytten studentene ved Bergen Arkitekthøgskole ferdiggjorde i slutten av juni. Plassert helt på kanten av en slette på Fløyfjellet. Med panoramautsikt over hele byen.

Prosjektleder Hege Hellebø i Bergen kommune opplyser om at hytten nå er fullbooket for sommeren.

Fra Tubakuba har de besøkende god utsikt over Bergen sentrum.
Rune Nielsen

— Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg har hatt troen på det hele tiden og er veldig glad for at det har gått så bra, sier hun.

Selve inngangen til hytten er en tunnel formet som en tuba, derav navnet. Etter å ha krøpet seg gjennom, kommer en inn i et rom med bøyde treformer og tre svære vinduer. Og ikke så mye mer. I kroken ved det ene vinduet står en liten vedovn. Hytten er ikke spesielt stor heller, omtrent 12 kvadratmeter.

Kan bli stående

Å låne Tubakuba er gratis. Men det er kun barnefamilier som kan låne hytten, en natt om gangen. Det må være med minimum en voksen over 18 år. Øvre aldersgrense for barna er 15 år.

— Det er også flere par som har ønsket en natt der, men det har vi høflig avslått, ler Hellebø.

I utgangspunktet er hytten ment å ruve over byen i ett år, før den tas ned. I lys av suksessen utelukker imidlertid ikke Hellebø at den kan bli stående lenger.

— Kommunen avgjør om den blir stående. Jeg utelukker ingenting. Vi vil først se hvordan det går, men det har gått veldig bra så langt, sier hun.

Kommer kanskje en ny

Espen Folgerø fra Bergen Arkitekthøgskole er ansvarlig for kullet som har laget hytten. Han gleder seg over at Tubakuba er blitt en suksess.

— Det er veldig hyggelig. Vi håper det er blitt et positivt bidrag til tilbudene på Fløyen. I utgangspunktet er det ikke lov å sove i telt i nærområdene, da fyller hytten en funksjon som ikke var der tidligere, forteller han.

I høst skal nok et kull arkitektstudenter få prøve seg, opplyser Folgerø.

— Vi har tenkt på å lage en ny til høsten. Vi prøver da å finne en litt motsatt plassering, litt mer inne i skogen og bortgjemt. Vi har dialog med Grønn Etat og håper det ordner seg, sier han.