— Skulle det begynne å brenne, flyter jeg ut døren, sier Ingrid Sivertsen (94), og peker opp mot et knalloransje sprinklerrør i taket. Hun og de 33 andre i serviceboligene på Ulrikstunet har fått nytt sprinkleranlegg til jul. De har gjennomlevd noen måneder med boring og litt annet styr og stell, men «nu går det utmerket», slår Ingrid Sivertsen fast. Bare siste malingsstrøk mangler.

— Får vi velge fargen selv? spør den munnrappe 94-åringen driftssjef Kjell Søderstrøm fra Bergen Bolig og Byfornyelse (BBB). En stakket stund blir driftssjefen svar skyldig før han diplomatisk opplyser at alle rørene skal males i samme farge som taket.

Best på sprinkling

BBB har installert sprinkleranlegg i 500 omsorgsboliger de siste årene. Alle nybygg får denne typen anlegg.

Overbrannmester Arne Hauge i Bergen brannvesen bekrefter at BBB ligger langt fremme når det gjelder boligsprinkling av omsorgsboliger. Men det er et stykke igjen før alle som trenger det har anlegg hjemme.

— Selv om de store enhetene med mange omsorgsboliger nå er sikret, er det et stykke igjen nå det gjelder omsorgsboliger som ligger mer spredt eller enkeltvis, sier Hauge.

Et boligsprinkleranlegg er et personsikkerhetstiltak. Anlegget skal holde brannen i sjakk slik at folk får bedre tid til å komme seg ut eller bli reddet ut.

— Erfaringene viser at anlegget i mange tilfeller også slukker brannen, sier Hauge.

Travel desember

Vel halvparten av dem som bor i Ulrikstunet lager maten sin selv. Driftssjef Søderstrøm vet av erfaring at kokeplater som ikke er slått av etter bruk, er den vanligste kilden til brannalarmer fra omsorgsboliger.

Tørrkoking er også et kjent fenomen hos Bergen brannvesen, og det er gjerne midt i julestria forglemmelsen skjer.

— Det som er spesielt med desember, er travelheten. Alt skal skje samtidig, sier overbrannmester Jan Ove Brakstad, som råder folk til å stresse ned en smule, spesielt når de skal i gang med noe som inkluderer komfyren, smultgryten eller tente lys. Eller alt på en gang.