Etter at fylkesårsmøtet talte statsminister Jens Stoltenberg midt imot, har fylkesleder i Hordaland Arbeiderparti, Per Rune Henriksen jobbet iherdig med å få partiledelsen til å snu.

Han er derfor svært glad for opplysningene om at hele 14 av 15 fylkesledere i Arbeiderpartiet BT har kontaktet, støtter kravet fra Hordaland om en ny utredning. Den forrige konkluderte med at ubåten ved Fedje, med den livsfarlige kvikksølvlasten, skal dekkes til.

— Resultatet av BTs ringerunde stemmer godt overens med de tilbakemeldingene jeg får. Derfor håper jeg at denne saken er løst før vi åpner landsmøtet vårt til helgen, for dette er en sak der vi burde kunne unngå en tilspissing.

Og en løsning betyr at fiskeriminister Helga Pedersen i samråd med regjeringsledelsen ber om en ny utredning. Det kan komme til å skje onsdag.

Flertall på landsmøte

— Hva skjer om regjeringen ikke åpner for en ny utredning?

— Da kommer Hordaland Arbeiderparti be om landsmøtets støtte til en ny runde, og det tror jeg ganske sikkert vi får.

Da vil i tilfelle landsmøtene i alle de tre regjeringspartiene ha vedtatt krav om ny utredning, og da må regjeringen bøye av.

Og ringerunden BT foretok i går, gir grunn å tro at Henriksen får landsmøtet med seg.

— Dette er en enkel sak for oss i Sogn og Fjordane. Uten at jeg har tatt dette opp med vår delegasjon, er jeg ganske sikker på at dette får støtte fra hele delegasjonen, sier fylkesleder Aud Karin Steinsland.

— Det er viktig at vi finner en løsning på denne saken som vi er sikre på er den beste. Da ser jeg små problemer med å støtte et krav om en ny utredning, sier fylkesleder John Ole Aspelid i Møre og Romsdal.

Støtter Hordaland

Flere av fylkeslederne BT var i kontakt med pekte på at dette er en viktig sak for Hordaland Arbeiderparti. Derfor er det rimelig å støtte Hordalands krav.

— Det er viktig å lytte til dem som kjenner saken best, sier fylkesleder i Telemark, Terje Aasland.

Flere fylkesledere peker på at man har tid nok til flere utredninger.

— Dette har jo ikke noen voldsom hast. Ubåten har ligget der siden krigen. Da bør det være tid nok til å gå en ny runde, sier fylkesleder i Vest-Agder, Berit Kittelsen.

Ikke alle Ap-politikere er villige til å konkludere allerede nå. Det gjelder blant andre for stortingsrepresentant Torstein Rudihagen, som er fraksjonsleder i Stortingets transportkomité, som avviklet gårsdagens ubåthøring.

— Det kom frem ny opplysninger under høringen. Men før jeg har møtt departementet og Kystdirektoratet vil jeg ikke konkludere med at det er nødvendig med en ny utredning, sier han.

Håper på heving

I går la ikke dette noen demper på Henriksens optimisme. Han vil ha en ny utredning fordi det fortsatt er stor usikkerhet rundt hva som er den beste løsningen, å heve vraket eller dekke det til.

— Jeg synes ikke det er klart at heving er så risikabelt som Kystverket mener. Under høringen i dag kom det frem at flere hevder denne risikoen kan reduseres. Når vi så er utrygge på hva som er den beste løsningen, bør vi ta oss mer tid.

— Hva håper du svaret på en ny utredning vil bli?

— At det beste er å heve ubåten, sier fylkesleder og stortingsrepresentant Per Rune Henriksen.

Hilde Lillejord