De aller fleste med en datamaskin og en e-postkonto har fått atskillige tilbud av det lukter svidd av. Bare få biter på.

— Får du et tilbud som er for godt til å være sant, så er det som regel ikke sant. Vi mener mannen skjønte at dette ikke var lovlig. Men han er også et offer i saken, sier politiadvokat og aktor Arne Fjellstad ved Hordaland politidistrikt.

Nå er 56-åringen dømt til 45 dager betinget fengsel. Han må også betale tilbake pengene han fikk til Sparebanken Vest og DnB Nor.

Sendte 32.000 til England

Saken startet i fjor. Da fikk mannen, trolig samtidig med flere tusen andre, en e-post med et utrolig godt tilbud: Selskapet C.W. Rubber Co. i London trengte en person som kunne ta imot betaling fra norske kunder. Alt han skulle gjøre var å sende pengene videre til England. Honorar: 10 prosent av innbetalingene.

Etter utveksling av e-post med Mark Fisher, signerte han til og med en skriftlig kontrakt.

I august fikk 56-åringen en pakke fra USA. Den inneholdt 15 reisesjekker. Først oppsøkte han to filialer i DnB Nor og greide å få innløst seks av sjekkene. I dagene etter fikk han innløst resten i to av Sparebanken Vest sine filialer. Til sammen 48.400 kroner.

— Ideelt burde bankene oppdaget det. Til dere forsvar så var det virkelig forseggjorte sjekker. At de var falske ble først oppdaget i utlandet, sier Fjellstad.

Da mannen ble pågrepet i september i fjor, kunne han dokumentere at han hadde overført ca. 32.000 kroner til «forretningsforbindelsen» i England. Resten skulle han gi ham kontant senere.

Teologistudent fikk sjekker

I dommen skriver Bergen tingrett at sjekkene har «et profesjonelt preg og er sannsynligvis utstedt som et ledd i en større kriminell virksomhet i utlandet.»

Aktor ønsket mannen dømt for bedrageri. Retten mener imidlertid at bevisene kun holder til å dømme ham for å ha handlet grovt uaktsomt. I det ligger at retten mener at han ikke nødvendigvis skjønte at sjekkene var falske, men at han forsto at opplegget var ulovlig.

At han hevet sjekkene i fire forskjellige filialer underbygger at han forsto at C.W. Rubber ikke hadde verdens reneste mel i posen. Retten mener også at han nok forsto at det er noe muffens med at sjekker sendes i posten fra USA for å heves i Norge for så å måtte overføre pengene via banken til England.

— Selv om vår mann da ikke er noen hovedmann, så er han likevel avgjørende for denne svindelen, sier Fjellstad.

56-åringen var for øvrig ikke den eneste i Bergen som svarte på e-post fra «gummiprodusent» Mark Fisher.

— Senere kom det en teologistudent inn i en bank med samme type sjekker. Han lurte på om de kunne kontrollere om det var noe galt med sjekkene, sier Fjellstad.

— Det ble ikke noe politisak ut av.

PROFFE SJEKKER: Disse sjekkene er så godt laget både i papirkvalitet og med sølvmerke at de lurte bankansatte i fire bankfilialer.
Høvik, Tor