— De siste halvannen ukene har vi mottatt 17 henvendelser fra par med felles barn som forteller at de flytter sammen. Det vanlige er noen få slike henvendelser pr. måned, sier direktør for kontroll og innkreving i Nav, Magne Fladby.

Fra mai har derfor Nav stanset utbetalinger til 17 personer som ikke lenger har krav på støtte som enslig forsørger.

  • Dette utgjør nesten 2,5 millioner kroner pr. år, sier Fladby.

Over 15.000 i måneden

I forrige uke skrev Bergens Tidende om «Operasjon trygd», et samarbeid mellom Nav og Hordaland politidistrikt.

Hensikten med operasjonen er å finne folk som oppgir til Nav at de er enslige forsørgere, men som i realiteten bor sammen med den de har barn med.

Det kan utløse store pengebeløp pr. måned, spesielt om vedkommende har flere stønader.

Med overgangsstønad, utvidet barnetrygd og bidragsforskudd, kan en enslig forsørger motta 15.000 kroner pr. måned. I tillegg kan man få tilskudd til barnetilsyn og utdanning.

Og nå er det flere som har fått dårlig samvittighet.

— Det er påfallende mange som har kontaktet oss i etterkant, og vi ser at omtale kan ha en preventiv effekt. Det er positivt at folk melder ifra til oss, sier Fladby.

Nav har også mottatt flere tips på folk som får utbetalinger på feil grunnlag.

  • Da sjekker vi om det er tilfelle. Noen kan ha en baktanke med å ringe oss, forteller Nav-direktøren.

Tolv personer er hittil siktet for bedrageri i forbindelse med operasjonen.

Etter at BT omtalte saken har politiet fått enda flere anmeldelser på bordet fra Nav. Det bekrefter politiadvokat Trine Dyngeland i Hordaland politidistrikt.

  • Foreløpig er ingen nye siktet, sier hun.

- Lever luksusliv

Ett par skal ha fått utbetalt 928.000 kroner gjennom å motta forskjellige velferdsstønader. Kvinnen bor tilsynelatende alene på en adresse og melder seg som enslig forsørger. Mannen melder at han bor et annet sted og ikke sammen med mor til barnet.

  • En del av tipsene som er kommet til Nav, har kommet fra folk som ser at noen har et forbruk som ikke står i samsvar med inntekten, sier Dyngeland.

I flere av sakene som er under etterforskning, har politiet beslaglagt både gjenstander og kontanter.

Ifølge Dyngeland er det ikke snakk om dyre gjenstander.

I tillegg har politiet beslaglagt kontanter hjemme hos noen av de siktede.

Advokat Amund K. Bjørnsen, som er forsvarer for en 33 år gammel siktet kvinne, har i BT kritisert politiets opptreden i saken.

  • Hun sier det kom syv, åtte politifolk inn i leiligheten hennes før klokken åtte om morgenen. Hvis politiet har ressurser til å stille med syv eller flere tjenestefolk for å pågripe en enslig mor, så er det ingen ressurskrise i politiet, mener Bjørnsen.

Politiadvokat Trine Dyngeland har ikke ønsket å kommentere ressursbruken i saken.

33-åringen sier seg uskyldig etter siktelsen. Hun hevder hun ikke har bodd sammen med mannen i de årene politiet mener hun har bedratt Nav.