• Livet ditt er mer verdt enn pengene, sa barnevernsguttene, og truet mannen til å ta ut penger til dem.

Nå er de tre dømt i Bergen tingrett for ran og ransforsøk.

Det var midt på natten 17. februar i år at tre barnevernsgutter på tur fra Oslo fant ut at de skulle rane noen for å skaffe penger.

Første offer er en mann på Møhlenpris. Guttene — som er i alderen 17 til 19 år - sparker og slår mannen, men han klarer å komme seg unna før de lykkes i å rane ham.

Truer med flaske

Neste offer finner de på Nygårdshøyden: En mann som snakker i mobiltelefon. Guttene river mobilen ut av hendene hans, og krever å få penger.

Mannen sier han ikke har penger, men tilbyr dem minibankkortet. Mens en av de tre truer med å slå ham med en vinflaske, beordres mannen til å gå ned på Torgallmenningen.

På vei til minibanken truer de ransofferet med å banke ham hvis det ikke er penger på kortet, og advarer ham mot å «finne på noe tull».

Noterte offerets navn

Klokken er rundt 04.30 om natten, da mannen tar ut 4800 kroner til de tre truende guttene. Etter de har fått pengene, tar en av guttene førerkortet til ransofferet, noterer navnet hans, og truer ham med hevn hvis han anmelder ranet.

På grunn av deres unge alder blir ingen av de tre dømt til fengsel. I stedet mener Bergen tingrett samfunnstraff på 357 timer, 267 timer og 297 timer er passende straff for de tre barnevernsguttene.