• Deres datter er hjernedød. Dersom vi ikke får hennes organer, stanser vi respiratoren.

EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bt.no

Det var den groteske telefonbeskjeden fra den amerikanske donororganisasjonen, som skal ha bedt om datterens hjerte, nyrer, lever, hud og øyne.

— Det var en umenneskelig opplevelse. Vi ble presset. Vi ble manipulert, sier Ole Henry Halleraker (46).

Sotra-familien fikk med norske myndigheters hjelp stanset «tvangsdonasjonen». - Må vise respekt Halleraker advarer nå mot risikoen for overivrige donoransatte ved norske sykehus i fremtiden. Bergens Tidende skrev fredag at 27 sykehus får egen donorkoordinator neste år.

— Slike valg må bygge på refleksjon og frivillighet. Pårørende må få anledning til å ta en avgjørelse de senere kan leve med, enten de tillater eller avviser donasjon, sier Halleraker, som til daglig er pastor i frimenigheten Kristkirken.

Han er positiv til organdonasjon, men understreker at sykehus og fremtidige donordetektiver må vise respekt for pårørende i sorg.

Døde i bilulykke Familien fra Straume har nemlig opplevd et skrekkeksempel på det motsatte.

Det var påsken 1998. 17 år gamle Anne Kathrine Halleraker besøkte sin eldste bror som studerte utenfor storbyen Houston i Texas, USA. Bilen deres stod stille i et lyskryss. En narko-påvirket bilfører suste i dem bakfra i 80 km/t.

Jenten ble brakt bevisstløs til sykehuset. Budskapet nådde Sotra, og Ole Henry Halleraker kastet seg på første fly i håp om å se datteren i live.

Mens familiefaren satt på flyet, og broren Stig Martin (20) satt sjokkskadet på sykehuset i USA, fikk moren Anne Marie et besynderlig dødsbudskap fra organisasjonen LifeGift i delstaten Texas.

Organer skulle selges - De sa «deres datter vil bli en vakker engel». Deretter ba de om lov til å ta vitale organer. De forklarte at Anne Kathrine var hjernedød.

De sa det ikke var tid til å vente til jeg kom frem, men ga min kone valget: Enten fikk de ta organene, eller så koblet de fra respiratoren, forteller Halleraker.

Respiratoren skulle få gå dersom moren ga en muntlig godkjenning om donasjon. Hun ga etter, og tilsagnet ble tatt opp på bånd, slik at avtalen var juridisk bindende.

Ifølge Halleraker gikk det senere frem at organene skulle selges til inntekt for det offentlige og velrenommerte Ben Taub-sykehuset i Houston.

Hjelp fra generalkonsulat Da Ole Henry Halleraker omsider nådde amerikansk jord, hadde venner satt familien i kontakt med det norske generalkonsulatet i Houston. Deretter løste saken seg. Familien fikk ta en ny avgjørelse, og faren fikk se sin datter før respiratoren ble stanset.

— Vi sa til slutt nei til donasjon, blant annet fordi familien ikke kunne være samlet under en slik diskusjon, sier han.

Halleraker mener bevisstheten omkring donasjon må økes i Helse-Norge:

— Jeg vet at situasjonen i norsk helsevesen er svært annerledes enn i USA. Men personer som skal etterspørre organer, må være ytterst følsomme.

Pårørende må få ta et gjennomtenkt valg. Les også: - Ikke slik i NorgeKonsulatet reagerte med raseri Fakta /organdonasjon

  • Leger fikk ta organer fra 79 organdonatorer i Norge i fjor. Det er ny rekord. 207 personer fikk livgivende organer.
  • Hvert menneske har syv organer som i prinsippet kan redde liv: Hjertet, to nyrer, to lunger og bukspyttkjertel.
  • 35 prosent av donor-forespørslene ga negativt svar i fjor. De fleste oppgir som årsak at de ikke kjenner avdødes ønske.
  • Ifølge Stiftelsen Organdonasjon er det årlig behov for 120 donatorer i Norge. Mer info: www.organdonasjon.no.
ADVARER: 27 norske sykehus får egne donoransvarlige fra neste år. – Donasjon er en flott ting, men pårørende må få ta egne valg, sier Ole Henry Halleraker. FOTO: Helge Skodvin