I avhør i går la 25-åringen alle kortene på bordet.

— Han har erkjent alt politiet har konfrontert ham med. Jeg har ikke sett noen siktelse, men avhøret var ukomplisert, sier advokatfullmektig Kjetil Ottesen.

Politiet forsøker nå å få en oversikt over hva 25-åringen gjorde før han ranet ICA-butikken i Sandviken i 15.00-tiden fredag. Til professoren han tok som gissel etter ranet, fortalte 25-åringen at han hadde gjort «mange gale ting de siste to dagene».

Allerede torsdag skal 25-åringen ha truet med pistolen han brukte under ranet. Da skal han ha nektet å betale for en taxitur, og truet sjåføren med våpenet.

— Det vil bli vurdert om dette skal regnes som ran eller en trussel. Vi må se på finjussen, sier politiadvokat Erik Johnstad.

Pistol og blødende hånd

Politiet undersøker også om 25-åringen kan ha blitt observert med pistolen i Rosenkrantzgaten i Bergen sentrum i 13.15-tiden fredag.

— En person ble observert med noe som kunne være en våpenliknende gjenstand på en bakplass ved Vitals kontorer. Etterforskningen vil vise om dette er samme person eller ikke, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Mannen skal ha blødd fra den ene hånden.

— Vedkommende ble ikke oppfattet som truende. Han var sannsynligvis på vei ut av bygningen, og hadde antagelig gått feil, sier Lyssand, som fikk meldingen til politiets operasjonssentral klokken 13.49 fredag.

- Ranet på impuls

25-åringen skal nylig ha kjøpt pistolen som ble brukt under ranet, men har i avhør avvist at han planla å rane noen.

— Det var en impulshandling Man kan kanskje tolke alt dette som skjedde som et rop om hjelp, sier advokatfullmektig Kjetil Ottesen.

— Hva tenker han om det han gjorde?

— Jeg tror ikke helt han klarer å se omfanget av situasjonen, men jeg oppfatter ham som en person som ikke har ønsket å skade noen. Han er svært nedbrutt, og har vært det i lang tid. Nå ønsker han å få psykiatrisk hjelp, sier Ottesen.

I går ettermiddag ble 25-åringen undersøkt på Legevakten, som ikke mente det var grunnlag for å legge ham inn.

Naboer fant kniv

Mandag blir 25-åringen trolig fremstilt for varetektsfengsling, sannsynligvis med ran og frihetsberøvelse som de mest alvorlige punktene i siktelsen mot ham.

Ifølge politiadvokat Erik Johnstad skal 25-åringen ha fått med seg om lag 10.000 kroner fra ICA-butikken han ranet.

Sent fredag kveld fant naboer en stor kniv og en blå kjeledress i skogen ikke langt fra 25-åringens hjem.

Kjeledressen ble trolig brukt under ranet, men ifølge politiadvokat Erik Johnstad er det foreløpig uklart om 25-åringen har brukt kniven til noe straffbart.

- Etterforskes ikke

Spesialenheten for politisaker vil ikke etterforske saken.

— Avgjørelsen er basert på en rutinemessig orientering fra Hordaland politidistrikt fredag. Ingenting tyder på at politiet har begått noe straffbart, og ingen ble verken skadet eller alvorlig skadet, sier Einar Drægebø, leder for spesialenheten i Vest-Norge.

— Skulle det komme frem andre opplysninger, kan imidlertid avgjørelsen revurderes, sier han.