ARNE COLLIANDER

I går møtte han for Bergen tingrett, tiltalt for dette og flere andre alvorlige forhold.

Det var i slutten av november 2000 at mannen oppsøkte Laksevåg sosialkontor, til tross for at han hadde besøksforbud der. Han hadde tidligere vært hissig og truende overfor ansatte, og hadde derfor fått beskjed om at all kontakt med sosialkontoret måtte skje via telefon, eller gjennom mannens advokat.

Skyldte på kaffe

Likevel troppet han opp på sosialkontoret og ba om å få snakke med saksbehandleren sin. Han gjorde det klart for henne at han var misfornøyd med den ett roms leiligheten sosialetaten hadde tildelt ham, og forlangte en leilighet med tre rom. Deretter helte han white spirit over seg, fant frem en lighter, og truet med å sette fyr på seg selv hvis han ikke fikk ønsket innfridd.

Sosialkuratoren klarte å snakke med tiltalte, og fikk varslet kolleger som tilkalte politiet. Da polititjenestemennene kom, kastet han lighteren fra seg.

— Jeg var ute av balanse, og husker lite av dette, forklarte 34-åringen i retten. Han skyldte på at han på forhånd hadde drukket noe kaffe, som gjorde ham dårlig og aggressiv. Det samme oppga han som grunn for at han ved en annen anledning slo ned en mann på Fotballpuben.

Tenne fyr på kontoret

Fire uker tidligere hadde 34-åringen vært på ferde i ekspedisjonen til Bergen kommunes boligkontor. Han forlangte å bli tildelt leilighet umiddelbart. Da han ikke fikk viljen sin, ropte han at han skulle komme tilbake neste dag med en bensinkanne og sette fyr på hele boligkontoret.

I retten sa han seg lei for det hele og unnskyldte seg med at han var nedbrutt. Han erkjente likevel ikke straffskyld for noen av trusselsituasjonene.

Det hører med til historien at mannen ved minst en anledning skal ha blitt kastet ut fra en leilighet kommunen har skaffet ham.

Blir han dømt for truslene, risikerer han streng straff.

— Vi ser alvorlig på slike saker, sa aktor, politiadvokat Einar Råen.

34-åringen er også tiltalt for å ha forfalsket en sjekk som sosialkontoret utstedte til ham. I retten nektet han for å ha endret beløpet fra 300 kroner til 9700 kroner.

I tillegg er han tiltalt for å ha slått til en mann på Fotballpuben.