ARNE COLLIANDER

I går møtte han for Bergen tingrett, tiltalt for dette, og flere andre alvorlige forhold, deriblant ytterligere ett tilfelle av trusler overfor offentlig ansatte.

I slutten av november 2000 oppsøkte mannen, av utenlandsk opprinnelse, Laksevåg sosialkontor. Det gjorde han til tross for at han hadde besøksforbud der. 34-åringen hadde tidligere vært hissig og truende overfor ansatte der. Han var derfor underrettet om at all kontakt med sosialkontoret måtte skje via telefon, eller gjennom mannens advokat.

Dynket seg med white spirit

Likevel troppet han opp på sosialkontoret, og ba om å få snakke med saksbehandleren sin. Han gjorde det klart for henne at han var misfornøyd med den ett roms leiligheten sosialetaten hadde tildelt ham, og forlangte en leilighet med tre rom. Deretter helte han white spirit over seg, fant frem en lighter, og truet med å sette fyr på seg selv hvis han ikke fikk ønsket innfridd.

Den sosialansatte bevarte roen, klarte å snakke med tiltalte, og fikk varslet kolleger som tilkalte politiet. Da polititjenestemennene kom, kastet han lighteren fra seg og ble pågrepet.

Skyldte på kaffe

— Jeg var ute av balanse, og husker lite av dette, forklarte 34-åringen i retten.

Han skyldte på at han på forhånd hadde drukket noe kaffe, som gjorde ham dårlig og aggressiv. Det samme oppga han som grunn for at han ved en annen anledning slo ned en mann på Fotballpuben.

Fire uker tidligere hadde 34-åringen vært på ferde i ekspedisjonen til Bergen kommunes boligkontor. Også denne gangen var det misnøye med boligsituasjonen som foranlediget ærendet. Han hisset seg mer og mer opp, og forlangte å bli tildelt leilighet umiddelbart.

Tenne fyr på kontoret

Da han ikke fikk viljen sin, ropte han at han skulle komme tilbake neste dag med en bensinkanne og sette fyr på hele boligkontoret.

— Jeg er lei for det. Jeg ville ikke gjøre noe vondt mot noen som jobbet der. Det var ikke meningen å skremme dem, men jeg forstår at de ble redde. Jeg var bare så nedbrutt, forklarte mannen i retten.

Han erkjente likevel ikke straffskyld for noen av trusselsituasjonene.

— Det var ikke meningen å gjøre det. Det var forferdelig dumt av meg. Jeg ville ikke skade noen, sa han om white spirit-episoden ved Laksevåg sosialkontor.

Kastet ut

Det hører med til historien at mannen ved minst en anledning skal ha blitt kastet ut fra en leilighet kommunen har skaffet ham.

Blir han dømt for truslene, risikerer han streng straff.

— Vi ser alvorlig på slike saker, sa aktor, politiadvokat Einar Råen.

34-åringen er også tiltalt for å ha forfalsket en sjekk som sosialkontoret utstedte til ham. I retten nektet han for å ha endret beløpet fra 300 kroner til 9.700 kroner.

I tillegg er han tiltalt for å ha slått til en mann på Fotballpuben. To dager etter denne episoden ringte 34-åringen selv til politiet fordi mannen han slo ned og en person til, utsatte ham for trusler. Da ble han pågrepet og varetektsfengslet. De to andre har fått et forelegg for truslene de utsatte 34-åringen for.