— Før var jeg en utadvendt type. Jeg er ikke det i samme grad lenger. For å si det slik; jeg sitter ikke lenger midt i lokalet med ryggen vendt mot døren.

Forretningsmannen (49) fra Fana var et av målene da to østlendinger var på pengejakt før jul i 2002.

— Det som skjedde har forandret hele livet mitt, også for resten av familien.

- Absurd situasjon

— Jeg ble truet med døden. Kravet mot meg var på 29.500 kroner. Å sette et slikt beløp opp mot et menneskes liv, er helt uforståelig. Absurd.

I svart dress og med stram slipsknute forklarer 49-åringen seg i vitneboksen i Bergen tingrett. Det har gått halvannet år siden han sist så de to østlendingene. Den gang skremte de vettet av ham. Nå sitter de helt tause og stirrer ut i luften.

Forretningsmannen drev et mindre firma. Han hadde store pengeproblemer og gjorde ikke opp for seg. Et transportfirma i Oslo skal i flere måneder ha prøvd å få Fana-mannen til å betale, men uten å lykkes. Løsningen ble å sende noen kraftige karer til Bergen.

— Vi skulle bare få en signatur på et gjeldsbrev, få mannen til å begynne å betale, forklarte 43-åringen, som påtalemyndigheten mener var hovedmannen.

Dynamitt og pistol

Statsadvokat Randi Gabrielsen har vanskelig for å kjøpe versjonen om at de bare skulle få et par signaturer.

Mennene var i Bergen i tre dager. Da politiet stoppet bilen deres fant de en pistol, tilhørende kuler, ammunisjon og dynamitt. En av karene var til overmål ikledd en politijakke og det ble funnet to finlandshetter.

En av de tiltalte innrømmer å ha fremstått truende overfor Fana-mannen.

— Jeg ble forbanna på ham. Han sa det ene en dag, og så noe annet den neste, forklarte 37-åringen.

Mennenes noe uprofesjonelle opptreden rimer dårlig med politiets antagelser om at de har tilhørighet i det beryktede Tveita-miljøet i Oslo. Begge er imidlertid voldsdømt en rekke ganger.

For forretningsmannen i Fana ble det uansett skumle nok. «Du er en død mann i morgen», var en av beskjedene han skal ha fått.