Kristin Jansen

«Legg deg ned, så skal jeg hugge hodet av deg» brølte 37-åringen med en langskaftet øks i hendene. Senere gikk han løs på to av nabobygningene. Med 48 kraftige hugg ødela han deler av kledningen på huset til mannen han truet med å drepe. 37-åringen ramponerte også en hagebenk, en smijernsport og en gjerdestolpe.

Episoden skjedde i august i fjor. I går møtte mannen i Nordhordland tingrett siktet for trusler og skadeverk.

— Jeg ville skremme dem en gang for alle, forteller mannen.

Kranglet i ti år

Bakgrunnen for episoden er en voldsom nabokrangel. I ti år skal den siktede mannen ha vært uenig med gårdbrukeren og hans slektninger om bruken av en vei som går gjennom eiendommen deres. Ifølge 37-åringen har gårdbrukeren vært svært pirkete med å passe på at de to grindene var lukket igjen. Han fortalte at han også var blitt fysisk angrepet av en av de fornærmete i saken.

— Det var et stadig mas. Hver eneste gang jeg skulle i butikken måtte grindene igjen, selv om det ikke var dyr som beitet i området, sier han.

Den siktede mannen hadde besøk av en kamerat og var noe beruset da han fikk klagen på den åpne grinden.

Solgte huset

— Da rablet det helt for meg, forteller mannen.

I retten i går angret han på økseepisoden.

— Jeg gikk for langt. Det er ikke normalt å gjøre sånt, sier 37-åringen som nå har solgt huset og flyttet til en annen kommune.

Saken ble avgjort ved tilståelsesdom. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 60 dagers betinget fengsel og en bot på 5000 kroner. Retten mente at boten i seg selv var tilstrekkelig straff fordi det var de fornærmete sin oppførsel som satte reaksjonen i gang. De kunne ikke vite hvem det var som hadde latt grinden stå åpen.