Mannen skal ha forlatt bilen etter kort tid. Men da drosjesjåføren samme kveld kom hjem til leiligheten, lå 35-åringen i sengen hennes og ventet på henne — fremdeles med dynamitten rundt livet. Han hadde brutt seg inn i leiligheten hennes og truet med å sprenge seg selv i luften inne på eks-samboerens soverom.

Sprengstoff under jakken

Den rystende episoden fant sted 29. juni i år. Bakgrunnen skal ha vært at mannen nektet å akseptere at forholdet mellom de to var slutt.

Tekniske undersøkelser politiet gjorde da mannen ble pågrepet, viste at dynamitten var utstyrt med fenghetter og ledninger, og var klar til avfyring. Sprengladningen var kraftig nok til å drepe både mannen selv og sannsynligvis også eks-samboeren.

Mannen skal ha åpnet skinnjakken og blottet dynamitten umiddelbart etter at han satte seg inn i bilen, som sto parkert i drosjekøen på Torgallmenningen. Deretter skal han ha forsvunnet fra bilen, mens kvinnen gjorde seg ferdig med arbeidsdagen.

35-åringen har erkjent at han senere samme kveld brøt seg inn i eks-samboerens leilighet, og la seg i sengen hennes - stadig med sprengstoffet festet til kroppen.

Kvinnen fikk en skrekkopplevelse da hun kom hjem fra arbeid og fant 35-åringen i sengen.

«Dette er farlig», skal han ha sagt ifølge kvinnens forklaring. Han skal ha holdt dynamittledningene bare centimeter fra batteriet som ville utløst eksplosjonen.

Politiadvokat Jannicke Fløystad sier det er vanskelig å vite om mannen mente alvor med trusselen om å sprenge seg i luften foran eks-samboeren.

— Uansett må politiet ta trusselen svært alvorlig. Dynamitten var tilkoblet ledninger og klar til avfyring, sier Fløystad.

— Min klient har aldri ønsket å skade kvinnen. Han truet med selvmord for å vise hvor langt han var villig til å gå. Han var i sterk psykisk ubalanse, og ønsket å vekke medlidenhet hos eks-samboeren, sier 35-åringens forsvarer, advokat Odd Drevland.

Ble sluppet fri

Eks-samboeren fikk etter en stund ringt politiet, som uskadeliggjorde mannen uten dramatikk. Han ble da umiddelbart sendt til Sandviken sykehus for innleggelse. Samtidig ble han ilagt forbud mot å besøke kvinnen.

Men etter bare noen dager ble 35-åringen sluppet ut fra sykehuset, uten at politiet pågrep ham. Fløystad kunne i går ikke svare på hvorfor mannen ble satt på frifot.

— Jeg kjenner ikke vurderingene som ligger til grunn for at han ikke ble pågrepet, sier hun.

De følgende ukene ble besøksforbudet brutt flere ganger, men 35-åringen hevder det var kvinnen som ønsket kontakt.

— De møttes fire-fem ganger i løpet av juli. Min klient mener det var eks-samboeren som ønsket at de skulle møtes. Han mener derfor det er urimelig at han er siktet for brudd på besøksforbudet, sier Drevland.

Mannen er også siktet for brudd på våpenloven, og for å ha truet en annen eks-samboer på livet. Han er ilagt forbud mot å besøke også denne kvinnen. Bakgrunnen skal være en langvarig konflikt om hvem som skal ha omsorgen for deres to barn.

Først da de to kvinnene leverte felles anmeldelse mot mannen 29. juli, ble politiet klar over at han hadde brutt besøksforbudet, og pågrep ham.

I går ble han varetektsfengslet for fire uker av Bergen tingrett.

Under en ransaking av mannens bolig, fant politiet mer dynamitt hjemme hos ham. Siktede arbeider i et entreprenørfirma, men politiet ønsker ikke å opplyse om han har hatt tilgang til sprengstoff på jobben. Selv hevder han at dynamitten kommer fra faren, som arbeidet som sprengningsbas.