ROY HILMAR SVENDSEN

Det haglet inn med bud fra både seriøse og useriøse interesserte etter at BT tidlig i august skrev om den avdankete brannbilen på Manger, som ingen ville kjøpe. Ingen hadde tro på at den gamle sliteren skulle få fortsette i yrket, og brannvesenet selv var innstilt på at gamle nummer tre skulle ende hos en samler.

Men den gang ei. I Gulen er brannberedskapen så dårlig at selv en 32 år gammel brannbil vil gjøre all verdens forskjell. Dermed kastet det lokale brannvesenet seg inn i budrunden.

— Gulen måtte lenge kjempe med et lokalt firma, men fikk til slutt tilslaget etter å ha budt 55.000 kroner, sier varabrannmester på Radøy, Finn Frantzen.

Truet med å si opp

Det frivillige brannkorpset i Brekke dro på eget initiativ til Manger for å se på doningen. De ti brannmennene har blant annet ansvaret for brannslokking på E39 fra fylkesgrensen til Oppedal, og har kun en tilhenger og en motorsprøyte å hjelpe seg med hvis noe skulle skje. Kommunens eneste brannbil står flere mil unna, i Eivindvik. Fra før er beredskapen så dårlig at kommunen har måttet innlemme møkkaspredere i utrykningsmateriellet for å få tilfredsstillende tankkapasitet.

— Vi er nede på et absolutt minimum, innrømmer rådmann Reidun Halland.

Likevel sa formannskapet nei til å by på brannbilen, av frykt for hvilke driftskostnader kjøpet ville føre med seg.

Først da flere av de ti frivillige truet med å gi seg i brannkorpset, og alle samtidig donerte hele den faste årslønnen på totalt tjue tusen kroner til kjøpet, snudde formannskapet og ga tillatelse til å by.

Skal stå i beredskap

Etter en knallhard budrunde, fikk brannvesenet i Gulen i går tilslaget på den 32 år gamle Mercedesen. Gleden blant brannmennene er naturlig nok stor.

— Jeg og de andre i korpset er veldig fornøyd med kjøpet, sier brannsjef Magne Instefjord.

— Vi har ønsket oss bedre utstyr i Brekke lenge. Men en ny brannbil koster 1,9 millioner kroner, og man må ut med mellom 500.000 og en million for en som er brukt, sier han.

Rådmann Halland sier brannbilen er for gammel til å gå inn i den ordinære brannordningen, men vil stå i beredskap i Brekke.

- Kan holde i 20 år til

Varabrannsjef Finn Frantzen på Radøy er glad for at den trofaste sliteren har fått et nytt hjem, og lover å gi sine kolleger i Gulen litt ekstra brannutstyr med på kjøpet.

-Hvis de steller godt med bilen, er jeg sikker på den kan gjøre god nytte for seg i over 20 år. Den har aldri sviktet oss, skryter Frantzen.