31-åringen har tilstått ran og utpressing av et eldre ektepar på Tertnes.

— Ranet var grovt, han etterlot seg en eldre kvinne med hjerteinfarkt i hjelpeløs tilstand - og handlingene vedvarte over lang tid. Handlingene var åpenbart godt planlagt og truslene var meget grove, sier Wangberg til bt.no.

— Det tok litt tid før jeg oppdaget at ranet kan likne på ting jeg gjorde i FN-tjeneste, sa den rans- og utpressingstiltalte 31-åringen i Bergen tingrett dag.

— Jeg er overbevist om at den tekniske utførelsen av handlingene var lettere fordi jeg har gjort FN-tjeneste. Men det unnskylder ikke at jeg gjorde det, sa mannen, om det brutale ranet i hjemmet til den 71 år gamle kvinnen.

Den tidligere FN-soldaten har bak seg fire år i Libanon og på Balkan. På Balkan deltok han i husransakelser, hvor det gjelder raskt å ta kontroll over private hus. Dommeren spurte om den ekstreme ordbruken i et av trusselbrevene, hvor 31-åringen truer med seksuelle overgrep med hammer

— Det er ting jeg hørte om på oppdrag, og som sjokkerte meg, spesielt i Bosnia. Der foregikk systematisk voldtekt av albanske kvinner, sa 31-åringen.

Siden september har han hatt ukentlige samtaler med en psykologstudent i fengselet, som i går fastslo at tiltalte har hatt en alvorlig depressiv lidelse.

— Var du også deprimert under FN-tjenesten, spurte forsvarer Jørgen Riple.

— Det gikk helt greit mens jeg jobbet der nede, svarte 31-åringen.

— Men jeg hadde langt større problemer med å komme hjem til arbeidsledighet.