• Gi meg penger og mobilen, ellers så slår jeg deg ned, lød trusselen fra innbruddstyven. - En skremmende opplevelse, forteller huseieren.

En huseier i Munkebotn i Sandviken fikk seg en skremmende start på påskeferien da han kom hjem fra arbeid litt før klokken 08.30 skjærtorsdag.

— Jeg hørte et smell oppe fra huset da jeg gikk ut av bilen. Jeg gikk opp trappene til huset og plutselig dukket det frem en mann med en hagerive i hånden. Han så ruset ut, og hevet hageriven med spisse tagger over hodet og skrek at jeg måtte gi han penger og mobilen. Hvis ikke jeg gjorde som han sa, skulle han slå meg ned, sa han i en truende tone.

Forsøkte å bryte seg inn

Huseieren i førtiårene forteller at han vurderte hvordan han skulle forsvare seg.

— Jeg tenkte et øyeblikk på om jeg skulle gå rett i kroppen på han. Da jeg sa at verken hadde penger eller mobil, forsvant mannen over mot naboeiendommene. Jeg ringte politiet og de var her heldigvis i løpet av få minutter. De pågrep mannen like i nærheten, forteller huseieren.

Smellet han først hørte da han parkerte etter nattevakten, stammet trolig fra tyvens forsøk på å bryte opp et kjellervindu.

- Ingen proff kjeltring

Huseieren i Munkebotn synes innbrudds- og ransforsøket fortoner seg merkelig.

— Hele settingen var pussig. Det var lys i huset vårt, mens det var mørkt i mange av nabohusene. Dette var nok ingen proff kjeltring, i så fall hadde han forsøkt å komme seg inn i huset på annet vis enn å ødelegge en vinduskarm, sier husieren. Han viser BT hvordan tyven har gått løs på et kjellervindu under innbruddsforsøket.

Han beskriver gjerningsmannen som en mann i 20-årene, og av norsk opprinnelse. Han la i farten også merke til at tyven hadde lysegrønne klogger.

Konen og familiens to små barn var hjemme da tyven forsøkte å bryte seg inn.

— De hadde ikke stått opp, men vi synes dette er en veldig ubehagelig opplevelse. Tyven var veldig utagerende, forteller huseieren i Munkebotn.

Kjenning av politiet

Familien skulle etter planen begynne på påskeferien i dag, etter at familiefaren i førtiårene kom hjem fra jobb.

Politiet fikk melding om hendelsen i Munkebotn klokken 8.30.

— Vi sendte straks ut biler og fikk hanket inn gjerningspersonen etter ti minutter, sier operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt.

Innbruddstyven, en mann i 20-årene, er en kjenning av politiet. Man vet foreløpig ikke om han har forsøkt å komme seg inn i andre boliger i området.

— Han er satt i arresten hos oss, sier Kolltveit.

Da BT var på åstedet i nitiden undersøkte politiet en svart Ford personbil som stod parkert like ved husene øverst i Munkebotn. Bilen er tidligere meldt stjålet, og politiet undersøkte om kjørtetøyet kan ha vært brukt av innbruddstyven.

INNBRUDDSFORSØK: Tyven forsøkte å bryte seg inn gjennom et kjellervindu før han truet huseieren med en spiss hagerive.
Atle Andersson
SIKRER SPOR: Politibetjentene Magne Laastad (til venstre) og Christoffer Lysvik undersøker en stjålet bil som kan ha vært brukt under innbruddsforsøket.
Atle Andersson