Det var en natt i april i år at en politipatrulje oppdaget to personer som kom kjørende på samme moped – begge uten hjelm.

Da politipatruljen stanset, forsvant mopeden inn på en gravlund. Passasjeren stakk av, mens 35-åringen vrengte av seg en genser og kastet fra seg en pistol han hadde i et hylster under jakken.

Tåregasspistol

Pistolen hadde han med seg fordi han var redd for ekskjærestens nye venn, forklarte han da han møtte i retten i forrige uke. Pistolen kunne imidlertid ikke brukes til skyting med prosjektiler, men til tåregass og knallpatroner.

Etter hvert ble 35-åringen innhentet av en politihund. Under pågripelsen ble mannen både bitt av hunden og slått i hodet, og saken er meldt til Spesialenheten for politisaker.

Da mannen skulle fraktes til legevakten etter pågripelsen, startet truslene mot statsadvokat jarle Golten Smørdal, som hadde tatt ut tiltale mot ham i en annen sak noen måneder tidligere. 35-åringen var nylig dømt i denne saken, og uttalte til politimannen som kjørte ham til legevakten at han følte seg forfulgt av statsadvokaten og av politiet.

Truet med å drepe

Ifølge dommen sa 35-åringen både at han skulle «ta» Smørdal, og at han skulle drepe ham.

I retten forklarte mannen imidlertid at han bare hadde ment at han skulle sørge for at statsadvokaten mistet jobben.

Dommerne i Bergen tingrett trodde imidlertid mer på politimannen som hørte utsagnene, og har nå dømt 35-åringen for trusler mot en aktør i rettsvesenet.

— Ubehagelig

I retten forklarte Smørdal at han fant truslene ubehagelige, men at han så bort fra muligheten av at 35-åringen kunne gjøre alvor av truslene, siden han satt i varetekt.

— Det er selvfølgelig ikke hyggelig når en får høre om noe sånt, men situasjonen truslene ble fremsatt i gjør jo at det ikke kommer så nært i hvert fall, sier Jarle Golten Smørdal til bt.no.

Han har også tidligere opplevd trusler i forbindelse med jobben som statsadvokat , og understreker at det er viktig at det reageres på slike utsagn.

— Heldigvis skjer ikke dette så ofte, sier Smørdal.

I tillegg til truslene er 35-åringen dømt for heleri, oppbevaring av narkotika og flere brudd på veitrafikkloven, til fengsel i 90 dager. I tillegg må han betale en bot på 5.000 kroner.

TRUET: En 35-åring er dømt til 90 dager i fengsel, blant annet for å ha truet med å drepe statsadvokat Jarle Golten Smørdal.
Sævig, Rune