Rundt klokken 7, en morgen i februar, våknet den da 85 år gamle Skintveit av at to menn sto over sengen hans. En eller begge holdt kniv mot halsen hans.

I dag møtteto bergensere, 23 og 27 år gamle, i Bergen tingrett. Barndomskameratene ertiltalt for det grove ranet, i tillegg til en rekke andre forhold.

— Det varrart å se dem, sier Skintveit etter at den første av tre rettsdager i Bergentingrett er over.

MØTTE I RETTEN: Sammen med datteren Grethe, fikk Johannes Skintveit i går se de to som er tiltalt for å ha truet ham på livet med kniv i februar. Han hadde forventet å se noen som så ut som skurker. I stedet var han overrasket over hvor skikkelige de to mennene i 20-årene så ut.
Øyvind Lefdal Eidsvik

— Jeg haddeforventet å se noen skikkelige skurker. Og så var det noen unge, fine folk.23-åringen var en av den eldre mannens nærmeste naboer, med fri sikt inn til Johannes Skintveit.

«Vi kjører kniven i ham»

Selv syntesSkintveit det var greit å møte i retten, der han fulgte forklaringene nøye.Selv om 86-åringen møtte, slapp han å forklare seg. I stedet spilte aktor Jan-Inge Wensell Raanes av dommeravhør av mannen.

— De var krasse i stemmen. De sa «vi kjører kniven i ham» og «vi skjærer av ham ørene», sa Skintveit. Med rolig røst forklarte han seg i detaljer om overfallet.

Da de ikke fikk av ham en ring han hadde på fingeren, truet de med å skjære av ham fingeren, forklarte han.

— Jeg ble truet hele tiden. Det var helt forferdelig, sa Skintveit.

Mannen fikk et rundt fire centimeter langt kutt i øret. Etter hvert ble han tvunget ut i stuen, og fortsatt truet, ifølge ham.

— Jeg var så forstyrret, jeg visste ingenting.

Tekniske bevis

DNA til begge de tiltalte er funnet flere steder. Bilnøklene til 86-åringen ble tatt. Bilen ble brutt inn, men forlatt. Inne i bilen fant politiet siden en hanske, med DNA-et til den ene, og et sugerør, med DNA-et til den andre.

Også på en TV som ble tatt i leiligheten til Skintveit, fant teknikerne DNA og fingeravtrykk til en av de tiltalte. TV-apparatet ble funnet knust under en bil utenfor 86-åringens bolig.

Begge nekter straffskyld for ranet. Politiet tok den eldste av dem for et annet forhold, og fant både nøklene til ransåstedet og tyvgods fra ranet. Mobilen viste videre til hans yngre kamerat, som så ble pågrepet. Også hos ham ble det funnet tyvegods, blant annet en gullklokke.

De to har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen et par uker etter ranet. Den eldste har forklart at han bodde hos den yngste, og at det var derfor det var telefonkontakt mellom dem.

Skintveit forklarte i dommeravhøret at mennene forsøkte å vri stemmen for å høres utenlandske ut. Men de klarte ikke å gjennomføre det, ifølge ham, for plutselig snakket de godt norsk.

Søvnproblemer

Etter ranet fikk 86-åringen store søvnproblemer. De første nettene sov han ikke i det hele, forklarte han.

— Jeg er blitt rastløs, jeg ligger og tenker på det som skjedde. Stadig vekk, forklarte Skintveit i dommeravhøret. Det ble tatt opp to måneder etter ranet.

Etter å ha bodd hos datteren de første dagene etter ranet, flyttet han tilbake til leiligheten han hadde bodd i i over 20 år.

— Jeg føler meg jo trygg på en viss måte, men når jeg hører en lyd, skvetter jeg til, forklarte Skintveit.

Ruset seg mye

De to mennene er begge tidligere dømt for narkotikakriminalitet og tyveri.

I retten fortalte den yngste av de to tiltalte, begge fra Bergen, at han i den perioden ruset seg ofte.

— At jeg husker en hel natt i detaljer, er ikke så sannsynlig, sa 23-åringen. De to var på samme sted, hos moren til 23-åringen, kvelden før ranet.

23-åringen hevder tyvegodset som ble funnet, ble gitt ham av en helt annen person, som han ikke vil navngi. Også 27-åringen forklarte i retten at han ikke husker stort fra perioden. Han kan heller ikke huske at han var hos kameraten ranskvelden.

— Det kan ha skjedd, sa han til retten.

27-åringen forklarte at han hadde funnet bilnøkler i Nygårdsparken før Skintveit ble ranet.

Disse viste seg å passe til Skintveits bil.

— Flaks for deg at de passet til bilen, da, spurte aktor Raanes.

— Flaks for meg, ja, svarte 27-åringen.

HANSKE: Denne hansken fant politiet i den eldre mannens bil. DNA på hansken tilhørte den ene av de to tiltalte. Et sugerør som også ble funnet, inneholdt DNA som stemte overens med den andre tiltalte.
Politiet