Det har gått slag i slag for den 34-årige irakeren de siste to ukene. Fredag 30. juni fattet UDI et endelig og varig utvisningsvedtak for ham. Samme dag, og før han fikk vite om vedtaket, ble han pågrepet av politiet i Neumannsgate i Bergen sentrum. Dagen etter ble han varetektsfengslet for inntil to uker.

Tirsdag denne uken ble han puttet i en bil sammen med fire-fem polititjenestefolk og kjørt over fjellet til Oslo.

Amok på Bryggen

34-åringen ble i desember 2003 dømt til ett års fengsel for vold og drapstrusler, blant andre mot Erna Solberg. Retten mente det var betydelig straffeskjerpende at Solberg var statsråd og at truslene dreide seg om hennes politiske ansvar. Hun var den gang kommunalminister og politisk ansvarlig for Norges asylpolitikk.

Mannen gikk også amok i UDIs lokaler på Bryggen, der han forskanset seg i flere timer.

En psykiateren som undersøkte han betegnet ham som farlig, særlig i pressede situasjoner. Frykt for hva han kunne gjøre etter vedtaket var en av grunnene til at Bergen tingrett varetektsfengslet ham.

Drapet på Marita Strøm

Allerede onsdag morgen ble han satt på et chartret fly på Gardermoen sammen med to andre irakere. Også de er kjent for offentligheten: Brødrene Fahrad og Hiwa Omer Osman. Også de har fått sine endelige utvisningsvedtak.

Osman-brødrene er mest kjent for å være bror av Osman Omar Osman, som i fjor ble dømt til døden i Irak for drapet på sin kone, Marita Strøm fra Namsos.

Fahrad Osman er dessuten dømt til 60 dagers fengsel for drapstrusler mot søstrene og foreldrene til Marita Strøm.

Sammen med tjenestemenn fra Politiets utlendingsenhet lettet flyet og satte kurs mot Nord-Irak. I løpet av ettermiddagen i går landet flyet i en av byene i Nord-Irak.

Bruker normalt rutefly

– Disse tre er de første som tvangssendes til Irak etter krigen, bekrefter fungerende politimester Rolf Hegli i Politiets utlendingsenhet.

Hegli ønsker ikke å bekrefte at de tre irakerne blir sendt ut i et fly som er chartret spesielt for denne turen. Men han bekrefter at de aller fleste som blir sendt ut går på et rutefly sammen med minst to tjenestemenn, avhengig av sikkerhetsvurderingen.

– Kostnadene med en slik tur blir likevel ikke stort mer enn for normalt rutefly når man sender ut tre personer samtidig, sier han.

For øvrig ønsker han ikke å kommentere transporten.