Den 34-årige irakeren, som ble pågrepet fredag i Neumannsgate i Bergen sentrum, skal ha kommet med uttalelser som politiet tolker som mulige drapstrusler.

— Jeg vil heller dø i Norge enn å returnere til Irak. Men da vil jeg ikke dø alene, skal han ha sagt til en ansatt ved UDI Regionkontor Vest i juni.

- Du får følge med i avisen

Han skal også ha sagt følgende til en annen ansatt i forbindelse med at vedtaket i UDI var på trappene:

— Jeg lurer på om jeg skal reise til Oslo. Du får følge med i avisene.

Under fengslingsmøtet lørdag skal mannen ha protestert på at han har kommet med slike trusler. Han skal ha sagt at han tvert imot ikke ønsker å være ett minutt til i Norge, som han anser å være diktatorisk styrt.

Irakeren fikk mye oppmerksomhet i pressen i 2003, etter å ha kommet med drapstrusler mot Erna Solberg. Hun var den gang kommunalminister og politisk ansvarlig statsråd for Norge sin asylpolitikk. Han gikk også amok i UDIs lokaler på Bryggen, der han forskanset seg i flere timer.

Psykiateren som undersøkte han betegnet ham som farlig, særlig i pressede situasjoner.

-Angrep på demokratiet

I desember 2003 ble han dømt til ett års fengsel for drapstrusler, vold og skadeverk. Retten mente det var betydelig straffeskjerpende at Solberg var statsråd og at truslene dreide seg om hennes politiske ansvar: «Slike trusler er et angrep på demokratiet og det åpne samfunn som har kjennetegnet Norge. Det er også et uakseptabelt forsøk på å påvirke politiske beslutninger innenfor et demokratisk fastsatt regelverk.»

Da mannen slapp ut av fengselet etter soning i september 2004, fikk Solberg livvakter en periode. Bare tre måneder senere ble han varetektsfengslet, siktet for nye drapstrusler mot Solberg. Denne gang i en telefonsamtale med en venn.

34-åringen hevdet at påstandene var løgn, og skyldtes en pengekrangel.

Etter det BT forstår er denne saken nå henlagt.

Fryktet mannens reaksjon

Da mannen ble pågrepet fredag, hadde han ennå ikke fått melding om utvisningsvedtaket.

I går ble han varetektsfengslet for inntil to uker. Hensikten er at han skal forbli i varetekt inntil han blir sendt ut av landet.

Det formelle grunnlaget for begjæringen er faren for at han skal stikke av før han blir sendt ut. Også frykt for mannens reaksjoner på utvisningsvedtaket er et poeng i begjæringen fra politiet.

Retten påpeker i kjennelsen at utvisningsvedtaket fra fredag er mer dramatisk sett fra irakerens side enn de forhold som tidligere har ført til blant annet drapstrusler.

Vedtaket fra UDI innebærer også varig innreiseforbud til Norge og alle andre Schengen-land.

— Politiet er fornøyd med at begjæringen er tatt til følge. Ut over det har jeg ingen kommentar til saken, sier politiinspektør Øyvind Tenold.

Erna Solberg ønsket i går ikke å kommentere saken.

MARITA AAREKOL