Da saken var til behandling i Bergen tingrett i desember i fjor erkjente irakeren straffskyld for drapstrusler mot statsråden, men anket dommen på ett års fengsel fordi han syntes den var for streng.

Nå har Gulating lagmannsrett avvist å behandle saken. Dermed blir dommen stående.

Irakeren har sittet fengslet siden han ble pågrepet i september i fjor. Det betyr at han i april vil slippe ut på prøve. Da har han sonet syv måneder av straffen.

— Det er klart løslatelsen av den domfelte vil påvirke vår vurdering av sikkerhetsopplegget rundt Solberg, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland.

— Men her er det flere forhold som spiller inn, legger han til.

Politiet har ikke greid å spore hvem som ringte politiet i Bergen like etter pågripelsen av den domfelte irakeren. I samtalen ble det fremsatt en trussel mot Erna Solberg.

Politiet i Oslo har også under etterforskning en trussel som ble sendt via e-post.

Karlsen vil ikke si noe om hvilke sikkerhetsopplegg som er rundt Solberg i dag.

— Vi gjør en løpende vurdering av de tiltak som er nødvendige. Men det er klart at jo mer Solberg er eksponert i mediene, jo større er behovet for sikkerhet rundt henne, sier Karlsen. At Solberg seiler opp som storfavoritt til ledervervet i Høyre, og dermed trolig er partiets statsministerkandidat, gjør ikke utfordringene mindre.

I RETTEN: Erna Solberg tok seg tid til å snakke med pressen etter at hun hadde forklart seg i retten.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN