— Antall tyverier har økt ganske mye. Studenter har mistet PC-ene sine med skolearbeidet sitt og mange er blitt frastjålet mobilene sine, sier biblioteksjef Leikny Haga Indergaard.

Det var etter at politiet på nyåret aksjonerte i Nygårdsparken at problemene tiltok for Bergen offentlige bibliotek. Biblioteket har opplevd en stor økning i rusavhengige som besøker lokalene i Strømgaten. Fra mars i år har de derfor leid inn vektere som er til stede i Hovedbiblioteket flere ganger for dagen.

Truet ansatte

— Både ordensproblemer og tyverier økte. Vi har hatt flere episoder hvor ansatte og besøkende er blitt truet, det handles narkotika rett utenfor hovedinngangen, og det har vært en del sjenerende oppførsel som gjør omgivelsene utrivelige. Derfor måtte vi gjøre noe, sier Indergaard.

Også tyverier av bibliotekets eiendeler økte betydelig, ifølge biblioteksjefen.

— Det har vært ekstra mye tyverier av alt fra filmer, CD-er, bøker og spill. Men det verste for oss er når det går ut over brukerne. Studentene bruker biblioteket som arbeidsplass og sitter her hele dagen. Vi ønsker jo at biblioteket skal oppleves som en trygg plass, sier hun.

Vakthold hjalp

Etter at vaktene kom, har antall tyverier og uheldige episoder gått ned, forteller førstebibliotekar Dagny Eide.

— Vekterne hjelper helt klart på situasjonen. Alle vet at vi har vakthold nå. Særlig antall episoder har gått ned, men vi har fortsatt en del tyverier. Derfor oppfordrer vi besøkende til å passe godt på eiendelene sine, sier Eide.

Fortsatt oppholder rusavhengige seg på biblioteket. Det er de velkomne til, sier biblioteksjefen.

— Biblioteket er jo for alle. Men dersom noen sjenerer andre eller gjør omgivelsene utrivelige, blir de vist bort, sier hun.

Jørn Solsvik, leder for seksjon for organisert kriminalitet ved Hordaland politidistrikt, kjente ikke til problemene ved biblioteket.

— Det er selvfølgelig ikke kjekt at denne situasjonen har oppstått. Men om det kan relateres til aksjonen i Nygårdsparken, vet jeg ikke. Det kan være mange årsaker til at disse problemene har økt, sier han.

Rusaktivitet øker

Solsvik forteller at aktiviteten i Nygårdsparken er nesten tilbake på samme nivå som før politiet aksjonerte i januar.

— Langtidseffekten har ikke helt slått til. Vi er der hver eneste dag og sjekker, og det er mye aktivitet i parken for tiden.

Narkotikakriminaliteten generelt øker i Bergen, ifølge politiet. Og det er ingen planer om å la rusavhengige få være i fred i Nygårdsparken.

— Det kommer flere aksjoner og vi vil fortsette å kontrollere området daglig, sier Solsvik.

Som BT nylig skrev, finnes det andre offentlige institusjoner som har nytt godt av at politiet aksjonerte i Nygårdsparken. Universitetet i Bergen (UiB) fikk halvert innbruddstallene fra i fjor til i år. Selv om aktiviteten i parken nå øker, har ikke UiB merket dette på innbruddsstatistikken.

— Men vi merker helt klart at det er flere rusede personer i gatene, mer støy og mer boss som flyter. Jeg tror dette området er så innarbeidet i kulturen til de narkomane, at en aksjon vil ikke bryte opp miljøet, sier brann- og sikkerhetsleder Tore Reigstad ved UiB.