— Jeg er rystet over at noen kan antyde at jeg har levert falske opplysninger til granskingsutvalget. Dette blir en sak for politiet i Bergen, sier Jan Hansen.

Han var tidligere nestleder i støtteforeningen, som ble opprettet av tidligere barnehjemsgutter fra Garnes. Sammen med foreningens tidligere leder har han saksøkt Bergen kommune. Hansen krever at hvert av de ti medlemmene i gruppen får 4,5 millioner kroner hver i erstatning for skader etter oppholdet på barnehjemmet.

Oppvask i august

I Bergens Tidende i forrige uke ble den tidligere ledelsen av foreningen beskyldt for å opptre egenrådig og udemokratisk. Det kom frem at stevningen mot kommunen ble tatt ut delvis uten medlemmenes kunnskap. I tillegg fikk de to kritikk for å ha «sparket» advokat Per Magne Kristiansen som gruppens advokat. De gjenværende medlemmene i gruppen har på nytt tatt kontakt med advokat Kristiansen for å få ham til på nytt å ta hånd om deres sak.

Den ene av de to ble i tillegg beskyldt for å ha fusket med bevis for granskingsutvalget.

— Årsaken til at vi trakk oss skal dere få 16. august. Da skal alt på bordet. Jeg kommer til å kontakte politiet i Bergen, for jeg finner meg ikke i å bli ærekrenket av andre medlemmer i foreningen. Jeg skal tvinge frem navnet på dem som har uttalt dette, sier Hansen på telefon fra feriestedet sitt i Danmark.

Advokat Per Magne Kristiansen må regne med å få sitt pass påskrevet av Hansen.

— Han skal få litt av et problem når sannheten kommer frem på pressekonferansen vår, sier Hansen.

- Alt var åpent

Hansen avviser blankt at medlemmene i støtteforeningen ikke var enige i at de to i ledelsen skulle gå til millionsøksmål mot Bergen kommune.

— Jeg finner ikke ord for disse påstandene. Vi hadde et enstemmig styrevedtak etter at stevningen var gjennomgått i detalj, sier Hansen.

Han varsler refs, også av kommuneadvokaten, på den planlagte pressekonferansen om knappe tre uker.

— Det kommuneadvokaten kommer med er vås fra ende til annen, sier Hansen.

— Hvorfor kan du ikke konkretisere din kritikk nå, istedenfor å vente tre uker?

— Jeg har ting som må avklares innen den tid, sier Hansen.

- Tålmodighet slutt

Jan Hansen innser at den interne uroen blant beboerne fra Garnes kan skade dem alle, og ødelegge for mulighet til erstatning fra Bergen kommune.

— Men det går ikke an å komme med påstander om at jeg har lagt frem uriktige bevis for retten. Sånt gjør man bare ikke. Det er enkelte som har løpt motpartens ærend, men nå er min tålmodighet slutt, sier Hansen.

Han var en av dem som i april i år møtte justisminister Odd Einar Dørum på vegne av Støtteforeningen for misbrukte barn. Nå er han i krig med flere av foreningens medlemmer.