GARD STEIRO

TROND NYGARD-STURE

— Hvis ikke Askøy overformynderi og Fylkesmannen forstår at min klient er fly forbannet, mangler de sunt bondevett, sier bergensadvokat Jørgen Riple.

Han representerer den eldste sønnen til kvinnen som kan ha tapt hundretusener da tomten hennes på Florvåg gikk på billigsalg. Tomtekjøperen var sønnen til den umyndiggjorte kvinnens verge.

— Vi forventer en reaksjon, kommer ikke den, vil vi vurdere om det er grunnlag for en politianmeldelse, sier Riple.

Nektes innsyn

Jørgen Riples klient ante ikke at morens tomt ble solgt i år 2000. Da han fikk høre om salget, krevde han innsyn i saksbehandlingen. Både Askøy overformynderi og Fylkesmannen avslo søknaden.

— Det er fullstendig urimelig at han ikke får innsyn. Overformynderiets hemmelighold forsterker hans inntrykk av at det har foregått snusk.

Sønnen ble meget opprørt da han gjennom Bergens Tidende fikk vite at tomten aldri ble annonsert i det åpne markedet.

— Dersom BTs opplysninger er korrekte, er det utrolig at ikke overformynderiet reagerte. Min klient har en berettiget mistanke om at moren ble utsatt for direkte svindel, sier Riple.

- Fratatt morsarven

Den umyndiggjorte kvinnen hadde høsten 2000 tilsynelatende ikke behov for å realisere tomtens verdi. Hun var da innlagt ved en institusjon og hadde en likningsformue på over 900.000 kroner.

Sønnen til kvinnens verge fikk kjøpe eiendommen for 125.000 kroner. To takstmenn mener at den reelle markedsverdien var minst 300.000 kroner.

Siden den gang har eiendomsprisene på Askøy økt formidabelt. Selv om vergens sønn ikke har tatt et spadetak på tomten, kan han i dag selge den for minst 500.000 kroner.

— Min klient opplever det som om en del av hans morsarv er fratatt ham. Han reagerer på at han aldri ble spurt om å kjøpe tomten, og har vanskelig for å svelge at moren kan ha blitt sviktet.

Alle klokker bør ringe

Advokat Riple forstår ikke overformynderiet godkjente tomtesalget.

— Det er i seg selv så utrolig at en verge vil selge til sin egen sønn, at det bør få alle klokker til å ringe. Når taksten i tillegg er på noen få linjer, da skal man reagere.

Riple mener at verken Askøy overformynderi eller Fylkesmannen kan leve med at saken ikke får et etterspill.

— Om de ikke kommer på banen nå, vil omdømmet til de to etatene bli sterkt forringet.

Askøy overformynderi vil ikke kommentere advokatens uttalelser.

— Dette får stå for hans regning. Jeg ønsker ikke å gå inn i en dialog i pressen, sier overformynder Erik Kjær Mjøs.