— Jeg kan som ordfører selvfølgelig ikke boikotte hverken VG eller andre medier, sier Trude Drevland til BT sent søndag kveld.

Det vakte stor oppmerksomhet da ordføreren i Bergen uttalte direkte på TV 2 at hun ikke vil ha noe med VG å gjøre. Ordføreren følte seg feilsitert i saken om politiet i Bergen sin håndtering av alvorlige kriminalsaker.

— Hvorfor har du ombestemt deg?

— Jeg sa det jeg sa, fordi jeg var sint. Jeg har nå en dialog med VGs journalist og vil møte henne personlig om få dager.

— Hva skal dere snakke om?

— Vår forståelse av hva som ble sagt, sier Drevland.

Både bystyrepolitiker Torstein Dahle fra Rødt og generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, reagerte på ordførerens varslede boikott.

— At en fotballtrener truer med det, er én ting. Men de folkevalgte skal bidra i den offentlige samtalen. At Drevland protesterer og vil diskutere journalistikken, er hun i sin fulle rett til. Men å boikotte er å gå for langt, og det er spesielt vanskelig å forstå i akkurat denne saken, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum til BT.

Det var som gjest på TV2 Nyhetskanalen søndag morgen at ordfører i Bergen, Trude Drevland (H) skal ha gjort det klart at hun ikke lenger vil uttale seg til VG.

Reagerer på tittel

Ifølge BA var det det søndagens VG-sak med tittelen: «Bergensordføreren tviler på om politiet er grundige nok» som fikk begeret til å renne over for Bergens-ordføreren.

Saken handler om urolighetene i Bergens-politiet og anklagene om mangelfull etterforskning i etterkant av Monika-saken og saken om Shilan Shorshs dødsfall.

Her er Drevland blant annet sitert på følgende:

«Når de i Monika-saken kunne først henlegge, for senere å arrestere en mann når kritikken kommer til overflaten, gir det grunnlag for sterk tvil om det gjøres et grundig nok arbeid i andre saker».

Ifølge BA, vedkjenner Drevland seg sitatene i saken, men reagerer på tittelen saken har fått.

VG: - Vi har dekning

– Jeg står for det jeg har sagt, men at de konkluderer på denne måten får stå for deres regning. Det har jeg også sagt til journalisten som skrev saken i dag. Jeg har herved brutt all kontakt med VG, og kommer aldri til å uttale meg til den avisen igjen, sier hun.

Nyhetssjef i VG, Knut Eivind Straume, sier avisen har vært i kontakt med Drevland søndag.

— Hun reagerer på tittelen, men mener seg korrekt gjengitt i saken. Da mener vi det er dekning for tittel og vinkling, sier Straume til BA.

Burde ikke gjort dette

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener det prinsipielt sett er problematisk at en ordfører truer med å boikotte Norges største medium.

— Hun har så mye erfaring at hun ikke burde gjort det. Jeg tror hun kommer til å besinne seg og snakke med VG igjen.

Løken mener saken fremstår ganske spesiell ut fra de sitatene Drevland har uttalt.

— Det er ganske vanskelig å få øye på den store forskjellen mellom det hun prøver å uttrykke, og det som VG har vinklet på. Hva er det Drevland mener om politiets arbeid? At det er bra nok? At det ikke er grunn til å tvile i denne, eller er det andre saker hun snakker om?

Vanlig å skylde

Uavhengig av denne spesifikke saken, mener generalsekretæren at det å true med boikott alltid er en uting.

Løken sier det ikke er uvanlig at intervjuobjekter ser i ettertid at de har uttrykt seg for sterkt, eller ikke har sett konsekvensene av uttalelsene sine før de kom på trykk.

— At man da legger skylden på mediet er ikke uvanlig.

Ikke lov med boikott

Rødt sin gruppeleder i bystyret, Torstein Dahle, klarer ikke å helt se at overskriften avviker fra uttalelsen.

— Er det ikke ganske synonyme uttalelser da?

Han mener uansett det ikke er det viktige aspektet ved denne saken.

— Ordføreren i Bergen kan ikke boikotte VG. Hun representerer Bergen kommune, og kommunen kan ikke boikotte en bestemt avis. Jeg forstår at hun er opprørt over en overskrift, men denne saken får hun rydde opp i på en annen måte.

I en melding til BT står ordfører Drevland fast på sine uttalelser, samtidig som hun åpner for å endre mening.

— Jeg har sagt at jeg ikke tar henvendelser fra vg. Evighetsperspektiv er aldri bra. Jeg har bedt om en samtale for å klarlegge viktige detaljer. Slik står saken.

UT MOT BOIKOTT: Torstein Dahle mener ordfører Trude Drevland ikke kan boikotte VG fordi hun representerer Bergen kommune.
Marie Havnen (arkiv)
EN UTING: Generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener ordfører Trude Drevlands boikott av VG er svært problematisk.
Gorm K. Gaare