• Vær et medmenneske, appellerte Henning Bjurstrøm i Landsforeningen for Trafikkskadde. Rundt hundre mennesker som i fjor ble berørt av alvorlige trafikkulykker, mintes de drepte med fakkeltog.

Til tross for kraftig regnvær, møtte nærmere hundre personer opp på dagens minnemarkering for trafikkofre. Etter appellene på Torgallmenningen gikk de i fakkeltog til Domkirken, der markeringen fortsatte.

Det ble også båret 14 trekors for å minne hver og en av dem som omkom i trafikken i Hordaland i fjor.

Laurice Majlaton (19) og Guro Fjeld (19) går bakerst i fakkeltoget. De er her for å hedre en venninne som døde i trafikken i fjor.

— Det er viktig å sette søkelys på trafikkofre, for du tenker som oftest ikke på det før det plutselig angår deg selv, sier de.

— Vær et medmenneske i sorgen. Prøv å forstå, prøv å lytte, og vise medfølelse.

Det var hovedbudskapet fra Henning Bjurstrøm, leder i Landsforeningen for Trafikkskadde. Fra sin rullestol på scenen minnet han de oppmøtte på Torgallmenningen om at trafikksikkerheten er alles ansvar, og at en ulykke plutselig kan inntreffe.

Han ble selv skadet i en sykkelulykke for syv år siden.

Bjurstrøm appellerte myndighetene til å være en større pådriver til å skaffe penger til å øke trafikksikkerheten.

— Det er et paradoks at det hvert år skades eller omkommer flere av trafikken enn av noen annen enkeltstående årsak, som vold eller drap.

Likevel er det dette siste som får mest oppmerksomhet, poengterte byrådsleder Monica Mæland. Hun måtte steppe inn for ordfører Herman Friele, som er i utlandet.

I fjor ble 14 personer drept i trafikken i Hordaland, og 1233 ble skadet, mange alvorlig. Dødstallet er en nedgang fra 2003, da var antallet 19 personer.

— Det er en utfordring å få en enda mer positiv trend. Det er alles ansvar, sa Mæland.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at trafikken på landsbasis tok 257 liv i fjor. 12.096 ble skadet.