En 30 år gammel torpedo fra bergensområdet hevdet i Se og Hør i går at han står bak innbrudd og ildspåsettelse i huset til Ragnar og Anne Grethe Fagereng.

Se unik web-tv-dokumentar

— Dette var klart knyttet til min jobb som rådmann, sier Ragnar Fagereng.

Tv-kameraer og blitz lyser opp ekteparet Fagereng, der de sitter tett sammen i en sofa i Eidsvåg. I går var stuen i den nyinnflyttede eneboligen omgjort til rene tv-studioet.

Se btv-innslag

Se og Hørs reportasje der eks-torpedo Stian Njøten (30) sier at det var han som utførte en god del av forholdene Anne Grethe Fagereng ble dømt til 45 dagers ubetinget fengsel for i 1998, har slått ned som en bombe. Nå vil journalistene vite alt om ekteparets reaksjoner, tanker og følelser. To spørsmål trenger seg på:

Dersom 30-åringens historie er sann, hvem var hans oppdragsgiver? Og hvorfor ville noen gjøre noe sånt mot ekteparet?

Med dårlig psyke

— Vi vet ikke helt hvem som står bak. Men Njøten har sagt det er en næringslivstopp som ikke har helt god psyke for tiden, sier Anne Grethe.

Ragnar Fagereng kommer hastende fra et møte på Handelshøyskolen, der han i dag er direktør. Helt siden marerittet begynte for ti år siden, har han stått last og brast med sin kone.

— Vi har vært utsatt for et komplott. Noen har bestemt seg for å fjerne meg, om ikke fra Bergen, så fra stillingen som rådmann, sier han.

Den tidligere rådmannen sier han har gjort seg tanker om hvem som kan ha stått bak komplottet, men vil ikke være mer spesifikk.

— Jeg har en formening om hvilken type konflikt som ligger bak. Det er klart at det melder seg tanker når jeg hører hva Njøten forteller.

— Er det en konflikt som hadde utspring i din jobb?

— Ja, det er klart. Dette er knyttet hovedsakelig til min stilling som rådmann i Bergen kommune.

- Skulle terroriseres vekk

— Hva slags konflikter kom du opp i på den tiden?

— Det var flere saker. Jeg er en type som ikke viker unna, men kjemper for mine standpunkter. I en by som Bergen vil det føre til situasjoner der interesser kommer på spill.

— Økonomiske interesser?

— La meg si det slik: Det hender det offentliges interesser kolliderer med private interesser.

Som rådmann hadde Ragnar Fagereng stor innflytelse over de politiske beslutningene i Bergen. Dette var før byparlamentarismen, og det var rådmannen som la opp til hvilke vedtak politikerne skulle gjøre, for eksempel innen store bygge- og reguleringssaker.

Også Fagerengs advokat Helge Wesenberg antyder at saken kan ha forbindelser til næringslivet.

— Muligens næringspolitikk, ja, men dette blir litt spekulativt. Men jeg fikk inntrykk av at det var Ragnar Fagereng som skulle rammes, i hans egenskap av rådmann, og at poenget var å lamme ham. Rett og slett terrorisere ham vekk fra sin stilling og vekk fra Bergen, sier Wesenberg.

- Hengt ut som skrulle

Ekteparet sier saken har vært en belastning for hele familien. Barn, foreldre og søsken har tatt påstandene tungt.

— Men verst har det vært for Anne Grethe. Jeg ble frikjent, men hun ble dømt og i tillegg hengt ut i mediene, sier Ragnar Fagereng.

— Jeg ble hengt ut som en skrulle, fortsetter konen.

— I to år etter saken måtte jeg gå til psykolog. Jeg torde ikke si navnet mitt til folk, og vi måtte flytte ut på landet for å komme oss unna, sier hun.

Hun forteller om da mannen ringte for å fortelle henne om at det var kommet nye opplysninger i saken.

— Jeg holdt på å kjøre inn i en buss. Da kan dere tenke hvor sterke følelser som var involvert, sier hun.

I 1996 meldte Anne Grethe Fagereng sølvtøy for 116.000 kroner stjålet. Da politiet ransaket boligen, fant de mye av sølvtøyet gjemt rundt omkring. Nå sier Stian Njøten at det var han som brøt seg inn og gjemte det. Men da hun skal vise oss sølvtøyet som var så sentralt i saken, blir det for sterkt.

— Jeg orker ikke å ta på det lenger. Nei, dette må Ragnar gjøre, sier hun.

SAMMENSVEISET: Ragnar Fagereng og konen Anne Grethe har holdt sammen til tross for den belastende saken for ti år siden. Nå tror de på full renvaskelse. ¿ Vi er ikke helt renvasket før saken er oppklart. Ellers vil det alltid henge noe ved oss, sier Ragnar Fagereng. I går tok han tidlig fri fra jobben for å være sammen med konen og hunden «Ruffen».