• Jeg var sikker på at jeg ikke kom til å overleve. Nå er jeg nettopp tilbake fra en ferie. Det er helt fantastisk!

MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.noIndre Arna

Etter lang tid med smerter, fikk Svanhild Eikanger fra Indre Arna før jul beskjed fra legen: Du har kreft i brystet, med spredning til hoften og skjelettet.Etter tolv strålebehandlinger, gir legene opp. Kreften kommer til å vinne.

— Det var ikke mer de kunne gjøre. Jeg fikk beskjed om å leve dag for dag. Men smertene var så ille at jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Jeg lå ut på sofaen og var helt avhengig av andre, sier Eikanger.

Kreften dør I slutten av januar kom hun i kontakt med Ian Pryme og firmaet PALM Research som Bergens Tidende skrev om i går. I februar begynte behandlingen: To kapsler mistelteinlektin tre dager i uken, samt en egen diett.

— Jeg holdt på å dø. Alt måtte prøves, forteller Eikanger. Nå, to måneder seinere, viser målinger fra Haukeland sykehus at svulsten i brystet er halvert. Spredningen er også på tilbakemarsj. Parallelt med misteltein-preparatet bruker hun hormontabletter, og går til behandling på magnetbenk for å styrke immunforsvaret.

— I forrige uke var jeg på ferie i Spania. Det hadde jeg aldri trodd ved juletider. Det er bare helt utrolig!

Eikanger er en av drøyt førti personer som har forsøkt det bergenske mistelteinpreparatet. De fleste pasientene sier de føler seg friskere, får bedret matlyst og gjennomgående mindre smerter. Hos enkelte synes kreften helt borte.