• Norsk Rockforbund tror slett ikke at vi har nådd toppen i antall festivaler i Norge. Men etter hvert er det kun de som satser på kvalitet som vil overleve.

Det sier daglig leder i interesseorganisasjon for konsertarrangører, Monica Larsson, til Bergens Tidende.

— Flere av de analysene som BT gjengav i går er interessante. Men vi tror at også byer som ikke har festivaler vil få det de kommende årene. Så vil trolig markedet flate ut, men de som har satset på spesielle nisjer og kvalitet vil fortsette, sier lederen i Norsk Rockforbund.

— Festivaler er blitt en del av sommeren for svært mange i Norge. For mange unge er det like viktig å være på en festival som å reise, være på hytten eller stranden. Men publikum er kravstore og vil etter hvert dra dit de finner kvalitet og spesielle tilbud. For mange festivaler vil det være naturlig å koble arrangementene sammen med andre aktiviteter, sier hun.

— Vi er imidlertid opptatt av at været ikke må få bestemme hvilke festivaler som skal ha livets rett.

— Hva kan dere gjøre med værgudene da?

— Ingenting, men vi kan argumentere overfor politikere om mer offentlig støtte til nisjefestivaler og til dem som satser på kvalitet. Heldigvis ser det ut til at vi kan fortsette med å skryte av kulturminister Trond Giske. Det var økte bevilgninger til flere festivaler i år. Og signalene for neste år er også gledelige. Det er faktisk grunn til å tro at flere festivaler kan få såkalt knutepunktstatus på neste statsbudsjett. Det vil bety mye.

— Men hvorfor vil ikke festivalene gå av moten? De gjorde jo det etter 1970-tallet.

— Fordi musikk aldri går av moten. Og fordi flere festivaler er blitt et must for mange, sier Monica Larsson.