TOR KRISTIANSEN

— Jeg hadde alder og kjønn på min side. Årene som skribent ga meg utrolig mye positiv oppmerksomhet, minnes Ingvild Eide Graff.

Ungjenten fra Bergen var en av landets yngste morgenkåsører i NRK da Bergens Tidende kapret henne og inviterte henne med som en av avisens synspunktskribenter. Forfriskende tanker hadde hun og skrev jevnlig fra 1987 til 1992. NRK laget til og med et eget tv-program om henne.

En motvekt

— Hva betydde det for deg å skrive?

— Jeg gikk alltid rundt med små lapper i lommene og skrev ned alle pussige små episoder. Så prøvde jeg å samle noen røde tråder til artiklene mine, forteller Ingvild Eide Graff.

Hun ville være en motvekt. All kritikken mot alt og alle som preget mediene opplevde hun depressivt. Selv kjente hun ikke verden slik. Hun mente det ikke var riktig å skape et bilde av jorden som en jammerdal. Hvorfor ble alt gjort så vanskelig? Hun ønsket mer romslighet og ville samtidig spre noen positive holdninger.

— Hvorfor ble du ikke norsklærer?

— For meg er det å skrive en kjekk hobby. Jeg skriver når jeg har noe å si. Men de siste år har det mest blitt vitenskapelige artikler fra min side og ikke så personlig. Ernæringsbiologi, som jeg har hovedfag i, er mer håndfast.

— Hva har det gjort med deg å få barn?

— Jeg er blitt mer bevisst på hva jeg bruker tiden til. Tiden fra klokken 16.00 til 20.00 er særlig betydningsfull. Men det er vanskelig å være småbarnsmor. Jeg vil jo gjerne trives og yte noe både hjemme og på jobben. Vi er heldige som har gode besteforeldre rundt oss som gir en hjelpende hånd.

Ikke fasitsvar

— Hva tror du på?

— Jeg tror på en romslig Gud, der de som ønsker å tro, får definere troen sin selv, sier Ingvild Eide Graff. Hun tror ikke på religion som lager fasitsvar for andre. For henne er det godt nok om en sier man tror. Selv har hun sans for en kirke med lave terskler, der det er rom for mange.

Hun er selv med i Domkirken menighetsråd og deltar i redaksjonen for menighetsmagasinet «Spor». Hun mener syns-punkt fra ulike ståsted skaper en bedre debatt. Tvil og åpenhet oppleves som verdifullt og vil gi rom for flere tolkninger av sentrale verdier.

MOTVEKT: Romslighet og positive holdninger har Ingvild Eide Graff sans for.<br/>Foto: TOR KRISTIANSEN