• Vi bruker hudbleking svært sjelden her på sykehuset, og behandler kun pasienter med enkelte pigmentsykdommer. Vi har kanskje et par slike behandlinger i året.

Det sier Dag Holsen, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

Holsen antar at en del av dem som ønsker hudbleking går til private klinikker, og at mange gjør det av rent kosmetiske årsaker. Han tror ikke det er farlig.

Inneholder hydrokinon

— Kjemiske blekingspreparater er nokså vanskelig å få tak i Norge, men kan skaffes fra utlandet som legemiddel eller reseptfritt preparat, forteller han.

Mange av hudblekingspreparatene inneholder et stoff som heter hydrokinon. Stoffet brukes blant annet ved fremkalling av bilder.

— Hvis du bruker midler som inneholder hydrokinon - uansett om det er av medisinsk eller kosmetiske årsaker, så får du alltid litt irritasjon med på kjøpet. Mange slike produkter er reseptbelagte, og ingen stoffer som inneholder hydrokinon er godkjent i Norge, sier Holsen.

- Virker helsefarlig

Lamisi Gurah er tidligere leder for African Youth In Norway - en organisasjon for barn og unge med afrikansk bakgrunn. Hun syns det er synd at folk med mørk hud skal gjøre seg hvitere.

— Medieverden forguder det europeiske skjønnhetsidealet, og det markedsføres ellers i verden også, sier Gurah. Hun er dessuten skeptisk til selve behandlingen.

— Kjemikalier som settes på huden og som faktisk fjerner hudfarge og det øverste hudlaget - det høres helsefarlig ut, sier hun.