— Angrepene mot oss er helt opplagt politisk motivert, sier stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle til BT.

Naturen på Søre Bildøy er idyllisk. I like godt stand er ikke huset politikeren viser frem. Dette var status onsdag kveld: Tre ruter er knust, det er skader på taket og på vinduskarmene.

Det kjente kristen-konservative ekteparet Sæle har det siste halve året vært utsatt for flere episoder med hærverk på hus og biler hjemme på Bildøy på Sotra. Apelthun Sæle knytter episodene til deres politiske engasjement, ikke minst i abortsaken.

Hakekors

— Vi har fått risset inn både hakekors og «ja til abort» i lakken på bilene våre. Fire vindusruter i det nye huset vårt er blitt ødelagt, og vi har vært nødt til å skifte mange takstein etter steinkastingen. En speilglassdør er også smadret, forteller Apelthun Sæle.

Både hun og ektemannen Finn Jarle Sæle, som er redaktør i den kristne ukeavisen Norge I DAG, har markert seg med klare, men omstridte standpunkter og uttalelser i en rekke følelsesladde verdispørsmål.

Det var NRK Hordaland som i går meldte om hærverket mot Sæle-familien. Den frittalende stortingspolitikeren kaller episodene som et «anslag mot demokratiet».

«Uhyre intolerant»

— Det er uhyre intolerant. Ytringsfriheten er en umistelig verdi, ja det mest dyrebare vi har. Jeg vil om nødvendig kjempe like mye for denne friheten som for det ufødte liv, sier Anita Apelthun Sæle til Bergens Tidende.

Hærverket mot den splitter nye eneboligen på Søre Bildøy begynte allerede i byggeperioden.

— Det har kostet oss rundt 100.000 kroner, og da har jeg ikke regnet med alle vindusrutene som er knust. Vi har også vært utsatt for tyverier. Det er ikke sikkert alt er rettet mot oss som offentlige personer, men når det rispes inn ja til abortslagord og hakekors er det åpenbart politisk motivert, sier Anita Apelthun Sæle.

Om natten

Både hennes egen Suzuki og ektemannens bil er blitt utsatt for skadeverk.

Ekteparet har vært i kontakt med politiet flere ganger, og leverer om kort tid inn formell anmeldelse.

— Har dere noen mistanke om hvem som kan stå bak?

— Nei, ingen begrunnet mistanke. Etterforskningen er dessuten en politioppgave, svarer KrF-politikeren.

Steinkastingen og angrepene fant sted om natten, men er blitt færre etter at politiet nylig begynte å patruljere i boligområdet.

— Det er klart sånt som dette skaper engstelse. Ikke bare hos oss, men også blant våre nærmeste. Det har også skjedd at folk som har vært i bursdagsbesøk hjemme hos oss, har fått rispemerker i lakken på bilen, forteller hun.

«Finn Jarle sint»

— Hvordan reagerer dere på dette?

— Selv er jeg mest lei meg, mens Finn Jarle først og fremst er sint, sier Anita Apelthun Sæle.

Hun forteller at hun nå vurderer å sette opp et videokamera for å ta forbryterne på fersk gjerning.

Lensmann i Fjell og Sund, John Reidar Nilsen, sier til BT at de avventer en politianmeldelse fra Sæle-familien.

— Er det sannsynlig at hærverket er politisk motivert?

— Det har jeg ingen formening om. Det vil etterforskningen eventuelt vise, sier lensmann Nilsen.