Bergenseren sonet en straff på fem års fengsel for tre alvorlige narkotikaforbrytelser. I februar ble han flyttet fra Bergen Fengsel til den langt friere soningsanstalten Bjørgvin Fengsel.

Her fikk han blant annet fri tilgang til telefon, en tillit politiet mener han misbrukte grovt. Ifølge politiet skal 28-åringen ha brukt soningstiden til å organisere amfetaminsmugling sammen med kriminelle fra Litauen. Etterforskerne har mistanke om at flere fengselsinnsatte kan være involvert i narkohandelen.

Knuste bilrutene

Saken startet 30. april i år. Da ble to tidligere ustraffede menn på 20 og 22 år pågrepet i en bil rett etter de hadde fått en narkoleveranse. I mennenes bil fant politiet en ryggsekk med to kilo amfetamin. Stoffet har en forsiktig beregnet gateverdi på 1,6 millioner kroner.

Kort tid seinere pågrep politiet en mann og en kvinne fra Litauen. Disse var mistenkt for å ha levert stoffet til bergenserne.

Da politiet skulle stoppe bilen i Sandviken, prøvde litauerne å rygge vekk.

Fluktforsøket endte med kollisjon med en sivil politibil, og først da tjenestemennene hadde knust bilrutene, ga litauerne opp. Inne i bilen fant politiet ytterligere tre kilo amfetamin, 85.000 kroner og en demontert mobiltelefon. Analyser av telefontrafikk har vært sentralt i den videre etterforskningen.

Sendte e-post

Politiet fant raskt ut at begge de to bergenserne på 20 og 22 år hadde hatt telefonkontakt med personer i Litauen. Etterforskerne tror disse litauerne kan være sentrale i amfetamintransporten fra Baltikum til Bergen.

Analyser av samtaledata viste også at 22-årings mobil kunne knyttes til en telefonkiosk i Bjørgvin Fengsel. Det hadde vært utstrakt kontakt mellom disse to apparatene.

Politiet tror det er den 28 år gamle narkofangen som har ringt til 22-åringen.

Etterforskningen skal ha avdekket at de to også har hatt kontakt per e-post.

Kontakter i kasjotten

Da 28-åringen ble prøveløslatt en knapp måned etter politiets storfangst på fem kilo amfetamin, gikk det bare elleve timer før han ble pågrepet av politispanere, mistenkt for å ha solgt 11 gram amfetamin til en kvinne på Nesttun.

Stoffet han ble tatt med, hadde nøyaktig samme emballasje som partiet på fem kilo som politiet beslagla en måned i forveien.

Politiet tror 28-åringen under soningen har skaffet seg kriminelle kontakter i Baltikum, og at dette har satt ham i posisjon til å opptre som kontaktperson mellom litauiske leverandører og narkoselgere i Bergen.

Fant narko hos far

For to uker siden var etterforskere fra Hordaland politidistrikt i Litauen for å følge opp sporene som peker mot konkrete bakmenn. Politiet vil ikke kommentere hvilke funn de gjorde.

— Etterforskning i utlandet går ofte sent. Vi har pågrepet deler av mottakerapparatet i Bergen, og vi har grunn til å tro at dette er organisert innførsel med et profesjonelt avsenderapparat med base i Litauen, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Etter at 28-åringen ble pågrepet, skal politiet ha gjort ytterligere beslag som gjør at saken vokser i omfang. For halvannen uke siden fant de også 200 gram amfetamin hjemme hos faren til den siktede 28-åringen. Politiet knytter også dette funnet opp mot 28-åringens amfetaminvirksomhet.

— Vi kommenterer ikke beslagmengden, men det er nå snakk om store mengder amfetamin, sier Rudolf Christoffersen. Politiet frykter at virksomheten kan ha pågått over en lengre periode. De mener det den siste tiden er transportert inn betydelige mengder amfetamin til Vestlandet.

Tviler på telefonboks-bevis

— Min klient nekter befatning med narkotikaen og erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen. Politiet har også holdt unna en rekke dokumenter som siktede ikke får innsyn i. Det er vanskelig for siktede når politiet tåkelegger etterforskningen på denne måten, sier Kim Gerdts, forsvarer for 28-åringen. Han er heller ikke imponert over politiets telefonboks-bevis, med tanke på at det er 90 soningsplasser i Bjørgvin fengsel.

28-åringen nekter for at han kjenner andre litauere enn dem han har truffet under soning i Bergen.

Fem personer er til nå varetektsfengslet i saken. Alle er siktet for befatning med minst fem kilo amfetamin. Flere kilder BT har snakket sier at det til sammen kan dreie seg om over 10 kilo. 28-åringen sitter nå fengslet på Østlandet.

FRI TILGANG: 28-åringen hadde fri tilgang på telefonkioskene mens han satt i Bjørgvin fengsel. Nå mener politiet at har brukt disse til å organisere narkotikahandel med forgreininger til Litauen.