"I dag den 3. mai vil store ting skje. Om nøyaktig en halv time starter det. EN massakre på Gimle skole bergen. Sant olavs vei 20. Alle som står i midt nærvær vil død, spesielt muslimer er utsatt. Våpenet er trygt plassert i sekken og klar til aktion".

Slik lød trusselmeldingen som ble sendt på e-post i går klokken 9.40 til VG Nett. Meldingen satte i gang en væpnet aksjon med skarpskyttere og storstilt våpensøk på Gimle skole.

Gjennom å spore avsenderens IP-adresse – datamaskinens kobling mot internett – vet politiet at e-posten er sendt fra Bergen kommunes eget datanettverk.

De mistenker at én eller flere med kjennskap til skolen står bak.

Sporer avsenderen

— Vi har ingen spesielle mistenkte foreløpig. Vi prøver å få tak i informasjon gjennom å spore IP-adressen e-posten ble sendt fra, sier Arild Smedsvik. Han er politiførstebetjent ved ungdomsseksjonen på Bergen sentrum politistasjon.

Det er ikke gjort formelle avhør i saken. Politiet skal ha hatt samtaler med flere elever ved skolen, uten at de er mistenkte i saken.

Smedsvik bekrefter at politiet jobber opp mot at det er noen ved skolen som har sendt e-posten.

— Vi tenker at det er en stor sjanse for at det er elever, eller at de på en eller annen måte har en tilknytning til skolen, sier Smedsvik.

Hvem som har sendt e-posten, kan bli klart allerede i løpet av dagen i dag. Det er forutsatt at IP-adressen peker tilbake til en konkret datamaskin med en innlogget bruker. Alle kommunens datamaskiner krever innlogging.

Om det var en privat PC som ble brukt, krever kommunen at du oppgir et mobiltelefonnummer for å få nettilgang. Også elevmaskiner på andre skoler enn Gimle kan være aktuelle.

Bergen kommune hjelper regelmessig politiet med å spore slike adresser.

— Vi er ikke ukjente med politisaker i en kommune av Bergens størrelse, sier Odd Terje Systad, direktør for IKT-driften i kommunen.

Softgun på skolen

Skolens rektor sier han ikke har noen spesielle tanker om at politiet tror trusselen kom fra en elev.

— Bergen kommune har mange maskiner, og dette er det politiets oppgave å finne ut av. Vi får se hva som kommer ut av etterforskningen, sier rektor Frode Nilsen.

Gimle skole har vært gjennom flere uheldige episoder det siste halvannet året. Sent i forrige uke skal en elev ha tatt med seg en såkalt softgun på skolen. Den ble konfiskert av personalet, men ble senere stjålet igjen, angivelig av en annen elev. En softgun skyter plastkuler, men er ofte prikk lik et vanlig våpen.

— Vi søkte også etter denne gjenstanden, men den er ikke funnet. Jeg understreker at ingenting tyder på noen sammenheng mellom disse to episodene, sier politistasjonssjef Olav Valland ved Bergen sentrum politistasjon.

I januar måtte politiet gripe inn og ta med seg en elev fra skolen, etter kraftig munnhuggeri mellom flere elever. I fjor høst ble også politiet tilkalt, etter at flere unge skal ha kommet til området for å "ta" en av av skolens elever.

— Men vi har ikke hatt noe på dette nivået før på Gimle, sier Arild Smedsvik i politiet.

- Kunne skjedd overalt

Han mener slike episoder går i bølger, og at Gimle har hatt sin bølgedal det siste halvannet året.

Smedsvik understreker at episoder skjer også på andre skoler, og at problemene på Gimle har begynt å avta.

Blant annet har skolen, politiet og foreldrene hatt særlig oppfølging av en gruppe elever. Smedsvik kobler ikke trusselbrevet opp mot denne gruppen.

Hverken skolens rektor eller leder av foreldrenes arbeidsutvalg, ser noen spesiell grunn til at nettopp Gimle skole skulle få trusselbrevet.

— Det virker det som slike hendelser rammer noe tilfeldig, sier rektor Frode Nilsen.

— Dette kunne like gjerne skjedd på en hvilken som helst annen skole, sier FAU-leder Camilla Botnedal.

SKARPSKYTTER PÅ TAKET: Voldsom væpnet aksjon på Gimle skole
RUNE NIELSEN