— Mange har spådd bokens undergang. Nå merkes andre tendenser. Jeg tror boken overlever og har en stor fremtid, sier Tarald Ueland. I en kjapp tid vil mange ha fordypning, forfølge en tanke og følge en historie.

— Du har reist over hele landet og talt bokens sak. Hva er det som er så fengslende ved bøker?

— Det er noe med den gode opplevelsen, en opplevelse som er vanskelig å forklare. En bok med driv og nerve makter jeg neste ikke legge fra meg. I en film er alt skapt. I bøkenes verden er jeg selv medskaper og danner mine egne bilder, påpeker Tarald Ueland.

Endret hans liv

Egentlig skulle han vært bonde på Jæren, men en trafikkulykke endret hans liv. 16 år gammel mistet han nesten livet., fikk betydelige hodeskader og var sykemeldt et halvt år. Legen mente han overlevde fordi han var ung. Han så livet i et nytt perspektiv og begynte på Bibelskolen i C. Sundts gate i Bergen.

Tarald Ueland er født på Varhaug på Jæren og har fraskrevet seg forkjøpsretten til to gårder. 28 år gammel kom han tilbake til Bergen for å ta hånd om Luther Forlags avdelingskontor for Vestlandet. Han opplevde en gullalder både for kristne bøker og kristen sang- og musikk. Luther var oppe i 100 titler i året. Kassettene hadde akkurat kommet. Folk skulle helst ha en hjemme og en i bilen. Kassetter av Rune Larsen, Sissel Kyrkjebø og Arthur Erikson solgte utrolig bra.

For 18 år siden begynte han som bokansvarlig i Vestlandskes Bokhandel, i dag Vestbok, på Vetrlidsallmenningen. Han var disponent for bokhandelen fra 1994 og har økt omsetningen fra fem til ti millioner kroner årlig. Vestbok har nylig kjøpt en bokhandel i Norheimsund.

I Bergen har Ueland også bygd opp et av landets største antikvariat for kristen litteratur. Ikke uten grunn fikk nettopp han boksamlingen til Arne Prøis, tidligere forlagssjef i Lutherstiftelsen.

Snudd utviklingen

I 1999 overtok Tarald Ueland et skakkjørt Sambåndet Forlag. Ved forsiktig drift har han maktet å snu utviklingen. Han har satset på bøker han var trygg på. Halldis Reigstad har med sine diktsamlinger vært en bærende skribent. Hennes bøker er nå solgt i til sammen 72.000 eksemplarer. Også Karl Johan Hallaråkers bok om Israel har solgt godt. 10 bøker utgir forlaget i år.

Gleden av å løfte frem nye forfattere er noe Tarald Ueland verdsetter. I år har Sambåndet forlag utgitt en samling hverdagsdikt av uføretrygdede Evy Karin Førde. Med naturbilder tatt av hobbyfotograf Nils Arne Lavik er den blitt en vakker oppmuntringsbok med tittel «Dråpar av glede».

— Hva har arbeidet med bøker gitt deg selv?

— Jeg har fått et riker liv. Å selge bøker er noen helt annet enn å selge såpe. Mange kommer innom på vei til sykebesøk og spør om jeg kan anbefale en bok. Å gi bøker videre er som å dele skatter som løfter og beriker, sier Tarald Ueland, som har fått mange takknemlige tilbakemeldinger.