• Vi ber Norge fortsette å lete. Vi har sterke indikasjoner på at Peter befinner seg på land, sier Monique van Liere.

Hun er søsteren til Peter van Liere, den hollandske 51-åringen som er en av tre som var ombord i den savnede seilbåten «Warnow». Båten seilte ut fra Skottland 15. april og ble observert sørvest av Stavanger den 17. april. Et vitne oppgir å ha sett båten i Nordhordland 20. april. Alle søk etter «Warnow» har vært resultatløse og leteaksjonen er innstilt.

Men familien til Peter i kystbyen Vlissingen, helt sørvest i Holland, tror at den 51 år gamle musikeren fortsatt er i live, at han er på land, og at det haster å finne ham.

Klarsynte

— Tre personer vi har tillit til har uavhengig av hverandre sagt at Peter har kommet seg i land og fortsatt lever. Den ene er en svigerinne av Peter som er klarsynt, den andre er en astrolog, og den tredje er et medium. Ut fra det de sier, har vi sterke indikasjoner på at Peter fortsatt kan finnes. Men da må det letes på land. Jeg vet at Norge er et stort land med utrolig mange øyer, at dere ikke er så mange innbyggere og at været er dårlig, Men jeg ber så innstendig jeg kan om at letingen fortsetter på øyer og holmer der det på noen måte kan være aktuelt at Peter har klart å ta seg i land, sier Monique.

FORSVUNNET: Tre nederlanske seilere var om bord i den savnede seilbåten «Warnow».
Arkiv

— Hva forteller de klarsynte?- At Peter ble tatt av bølgene etter ulykken og ble skylt på land. Der er han, han er i dårlig form, har mistet hukommelsen eller er bevisstløs, ikke er i stand til å skrike etter hjelp eller å finne vann eller mat. Han har ingen muligheter til å komme i kontakt med andre mennesker og har bare to eller tre dager igjen å leve, hvis han ikke blir funnet, sier Monique.

- Er Peter en erfaren seiler?

— Slett ikke. Men kapteinen på 47 år er svært erfaren, hans kone i førtiårene er den tredje ombord. Peter er i god fysisk form, en positiv mann med sterk psyke. Men vi er svært bekymret. Både tilstanden til «Warnow», det dårlige været, den tøffe årstiden, lite tid til forberedelser og beskjedent med utstyr gjør oss svært betenkt. Vi tror ikke lenger at de er underveis for å se nordlyset, slik planen var. Det er også helt ulikt Peter ikke å kontakte hverken sin kjæreste eller familien ellers. Vi har en sterk mistanke om at noe har gått aldeles galt, sier søsteren.

Åtte ble til tre

Opprinnelig var det åtte venner - fem menn og tre kvinner - som dro fra Schiedam i Nederland 17. mars. Fem av disse valgte å bli igjen i Storbritannia da båten måtte taues dit etter å ha havnet i dårlig vær på vei fra Nederland. De tre resterende valgte å legge ut på ny, denne gangen over Nordsjøen, mot Norge. Planen var å ankomme Norge 22. april. «Warnow» er en femten meter lang ombygget losbåt som er rigget for seilføring. Ifølge de som ikke ble med på turen over Nordsjøen mot Norge, skal kapteinen ha navigert ved hjelp av en Iphone.

— Noen begynte å tvile, og de som ikke ville være med, fikk beskjed om at de kunne forlate båten. Cowboyfaktoren var høy, og oppfatningen var i utgangspunktet var at «dette klarer vi». Men den stormen var intens, og flere mente det var uansvarlig å fortsette, sa en 23 år gammel mann, en av de fem som hoppet av, til nederlandske NRC.

FRILUFTSMANN: Familien beskriver Peter som en sprek, positiv mann med sterk psyke.
Privat
RESULTATLØST SØK: Søket etter den savnede nederlandske seilbåten «Warnow» ble avsluttet torsdag. Her fra leteaksjonen i Nautnes i Øygarden.
Eirik Brekke