I ettermiddag behandler Stortinget mistillitsforslaget mot olje og energiminister Terje Riis-Johansen. Regjeringspartiene har flertall og kommer til å stemme ned forslaget som en samlet opposisjon i går bestemte seg for å fremsette.

Jens Stoltenberg gjorde det allerede sist uke klart at regjeringen stiller seg bak olje— og energiministeren.

— Riis-Johansen fortsetter. Flertallet har gjort det klart at han også har Stortingets tillit, sa statsministeren til NRK .

Går til høsten? Likevel tror flere statsvitere at Riis-Johansen uansett ikke vil sitte mye lenger som olje— og energiminister.

— Jeg tror det kan være mye som taler for det. Men når Regjeringen først har bestemt seg for å stille seg bak statsråden, må de vente så lenge at de kan si at han trekker seg av andre grunner, sier professor Anders Todal Jenssen ved NTNU til Aftenposten.no.

— Hvor lang tid er det?

— Det er det fryktelig vanskelig for oss som ikke sitter i regjeringsapparatet å ha noen mening om. Men jeg ser for meg en ommøblering av Regjeringen etter lokalvalget, i oktober 2011. Det er Navarsete og Stoltenberg som avgjør dette i praksis, sier han.

Professor Trond Norby ved Universitetet i Oslo tror statsråden har kortere tid igjen på taburetten.

— Stoltenberg kunne ha byttet ham ut umiddelbart, men venter nok til høsten. Statsministeren stilte seg bak sin minister for kort tid siden, sier han til NRK.

- Uvanlig Begge understreker at det er svært sjelden i norsk politikk at en samlet opposisjon fremmmer mistillitsforslag mot en statsråd.

— Det vanligste mistillitsforslaget i Norge de siste ti årene er at Frp alene har reist mistillit mot en eller annen statsråd, sier Jenssen.

Fullskala CO2-rensing på Mongstad har vært en av SVs hjertesaker, og utsettelsen har gått spesielt hardt ut over SV. I fjor gikk Kristin Halvorsen på talerstolen i Stortinget og lovet med hånden på hjertet at man skulle få til fullskala rensing innen fristen.

Jenssen mener likevel det er uaktuelt for SVs politikere å stemme for mistillitsforslaget, selv om mange er skuffet over Riis-Johansens oppfølging av prosjektet.

— Frontene skjerpes i slike situasjoner, og da kommer partidisiplinen sterkere frem enn noen gang. Men jeg føler meg temmelig sikker på at mange i opposisjonen også synes det er temmelig meningsløst å komme med denne mistilliten, så man kan si at partipisken nok gjelder på begge sider, sier han.

Si din mening om saken her!