Kai Albert Foss døde etter å ha blitt knivstukket.
PRIVAT

— Jeg tror Foss ble knivstukket før han falt. Han falt som en tung sekk, sa mannen da han tirsdag morgen forklarte seg i Nordhordland tingrett. Noen timer senere var rettejn på befaring utenfor huset hans og de involverte kunne vise og fortelle hva de så.

Han sto på terrassen og var vitne til at Kai Albert Foss og den tiltalte 30-åringen gikk mot hverandre utenfor huset hans februarnatten i år. Hans forklaring kan være egnet til å svekke den tiltalte 30-åringens forklaring om nødverge.

30-åringen har hele tiden hevdet at han gled på glatten og inn i Foss, ble stukket med kniv av Foss og at han så selv stakk tilbake i selvforsvar.

I retten sa huseieren først at han ikke hadde sett tiltalte skli på glatten.

— Han gikk på gresskanten ned mot Foss. De gikk mot hverandre, jeg så ikke at han skled, sa mannen.

- Avdøde falt over tiltalte

Han ble flere ganger bedt om å gjenta hva han så sekundene før de to mennene gikk i bakken. Han ble også konfrontert med tidligere avhør, der han har forklart at tiltalte skled like før han havnet i bakken med Kai Albert Foss.

— Jeg står ved det jeg har sagt at det kan ha vært at han skled. Det var jo glatt, men avdøde falt over tiltalte som en tung sekk. Fra de lå på bakken kan det ha gått ti sekunder til han skubbet bort avdøde som lå over ham. Så reiste han seg og gikk opp til huset, forklarte mannen.

- Svekker ikke tiltaltes forklaring

Hans observasjoner er svært viktige for retten, i og med at tiltalte har forklart at han falt på glatten og inn i Foss. Da en av meddommerne mot slutten av forklaringen spurte om han trodde Kai Albert Foss ble knivstukket før han lå i bakken, svarte husverten ja.

KOKAIN: På et sjakkbrett i leiligheten ble det funnet kokain.
POLITIET
KNIVEN: Denne kjøkkenkniven ble funnet på åstedet og er drapsvåpenet.
POLITIET

Det utsagnet er trolig ikke egnet til å styrke tiltaltes forklaring om nødverge.

30-åringens forsvarer, Randulf Schumann Hansen, er uenig. Han mener husvertens forklaring ikke har bidratt til å svekke tiltaltes troverdighet når det gjelder nødverge.

— Vi må huske på at det var mørkt da dette skjedde, og det har vært flere sprikende vitneforklaringer. Vi kommer heller ikke bort fra at min klient er påført et kutt. Det er vanskelig å se at det kan ha skjedd i siste del av hendelsesrekken, altså etter at Foss ble stukket. Derfor er ikke forklaringen om nødverge svekket, sier forsvareren.

— Hvorvidt tiltalte ble skadet fordi avdøde kuttet ham eller at han ble kuttet da han selv holdt kniven, gjenstår å se, sier aktor Eirik Stolt-Nielsen.

Så aldri noen kniv

Samtidig var huseieren klar på at han aldri så en kniv da de to mennene gikk mot hverandre. Han så heller ikke at verken Foss eller tiltalte ble knivstukket.

— Jeg gikk ut av huset, og der traff jeg min leietaker. Jeg så at han var stukket med kniv. Jeg gikk tilbake og ringte politi og ambulanse, fortalte mannen.

Da husverten fikk spørsmål om hvordan leieforholdet var, forklarte han at tiltalte virket som en grei gutt da han flyttet inn 1. oktober.

Fant sprøyter i bosset

— Men det gikk ikke mange uker før det ble masse biltrafikk ved huset og lite søvn. Vi følte at det ble snakket om dop. Ved juletider var jeg i bosspannet og fant mange sprøyter med doseringsposer. Jeg varslet politiet, forklarte mannen.

Han sa også at han tok dette opp med leietakeren og at leieforholdet med tiltalte var sagt opp.

Hans kone forklarte seg også hva hun opplevde den aktuelle natten. Hun forklarte at hun var på soverommet da hun hørte tiltalte si:

«Ingen skal få gå til angrep på meg i mitt hjem.»

Ifølge kvinnen var hennes mann da på vei ut av huset og Foss lå knivskadet på bakken.