Geofysisk institutts oversikt for været i Bergen viser at målestasjonen på Ulriken har hatt en svært het natt til torsdag.

BEVISET: Grafen som viser temperaturen ved målestatsjonen på Ulriken sank aldri under tyve grader. Det betyr tropenatt. SKJERMDUMP: Geofysisk institutt

Temperaturen har hele natten holdt seg over 20 grader, noe som betyr at årets første tropenatt i bergensområdet er en realitet.Nå viser værvarlset at også de mer lavtliggende delene av Bergen kan få en smak av den tropisk nattevarmen når natten igjen faller på.

Varmt i høyden

— Folk som bor i de høyere delene av Bergen, slik som på øvre deler av Landås eller i Fjellveien, har muligens også fått oppleve tropenatt natt til i dag, sier metorolog Kjersti Opstad Strand ved Meteorologisk institutt.

Desto høyrere man bor i Bergen desto varmere har man sannsynligvis hatt det i løpet av natten som var, forklarer Strand.

Ifølge henne, dreier det seg om varme luftmasser i høyere luftlag som gir denne intense varmen i høyden.

— Grafen for Ulriken viser at det i hele natt har vært over 21 grader, med andre ord har det her vært tropenatt med god margin, sier Strand.

Knapt tropisk

Om det blir tropenatt nede i Bergen i natt blir det i såfall med noe mindre margin enn det var det på Ulriken i natt.

— Slik det ser ut nå ligger det ann til å kunne bli tropenatt i Bergen sentrum i natten som kommer. Det blir en knapp tropenatt i såfall, der temperaturen vil ligge så vidt over 20 grader, sier Strand.

Ifølge meteorologen har nedre deler av sentrum fått inn kaldere havluft i dagene som har vært. Det er dette som gjør at målestasjonen på Florida viser så mye som tre grader lavere minimumstemperatur enn måleren på Ulriken fra natten som har vert.

— Vi ser at temperaturene ved målestasjonen på Florida har vist mer variasjoner med solen, mens luftmassene ved Ulriken holder en jevnere temperatur, sier meteorologen.

Ny juli-rekord

Meteorologisk institutt melder at varmen som vedvarte fra natten og utpå dagen idag nå har lagt til en ny merkestein til værkalenderen.

Bergen har i dag satt ny juli-rekord, med ti dager med temperaturer over 28 grader. Den forrige rekorden var på åtte dager og var fra 2008.

Alene i Hordaland

Ulriken troner foreløpig alene på temperaturtoppen for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Blant andre varme steder i fylkene finner vi følgende minimumstemperaturer for døgnet som var.

Kvamsøy 19,6 grader

Vangsnes 19,1 grader

Fossmark i Vaksdal, 18,1 grader

Bergen 18,0 grader

VENTER VARME: Værvarslet for Bergen lover godt for natten som kommer, med konstant temperatur over 20 grader.SKJERMDUMP: YR.NO