MONA HØGLI

– Velkommen til Trondheim, her skal dere få hjelp, sier Jarl A. Kahn, avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT).

Historien om barnløse «Fredrik» og konen «Katrine» i Bergens Tidende mandag er ikke ukjent stoff for Kahn. Han har 69 par på venteliste med de samme problemene som bergensparet, det vil si mann med for dårlig sædkvalitet som er gift eller samboende med en kvinne som har barn fra før.

Par som har barn i huset er ikke barnløse, ifølge Haukeland sykehus. Trønderne ser litt annerledes på det.

– De tilhører den kategorien vi kaller «par med barn på stuegulvet». Men den ene av partene er barnløs, og da skal de selvfølgelig få hjelp. Vi prioriterer dem imidlertid etter «par uten barn på stuegulvet», det vil si at de kanskje må vente noen måneder lenger før de får behandling, sier Kahn.

Kjekk beskjed – Jøss, er det virkelig sant! Det var kjekt å høre! sier en overrasket «Katrine» når Bergens Tidende overbringer invitasjonen fra Regionsykehuset i Trondheim.

– Da stiller vi oss i køen, uten tvil, sier «Katrine». Da hun og mannen fikk avslag fra Haukeland sykehus, fikk de ingen informasjon om at det kunne være hjelp å få ved andre offentlige sykehus i Norge.

Gjelder flere Regionsykehuset i Trondheim har i årenes løp hjulpet flere som har fått avslag ved Haukeland sykehus. En av dem er Marit Vattøy Keilen. Hun fikk avslag fra Haukeland med begrunnelse at hun var for gammel, selv om hun hadde tre år igjen til hun nådde den magiske grensen på 39 år.

– Men trønderne tok imot meg, forteller Keilen. Resultatet ble tvillinger som nå er fem år gamle.

– Vi sier til dem at de er en slags halvtrøndere. Så vi heier litt på Rosenborg, innrømmer Marit Vattøy Keilen.