— Han var ikke høy i hatten da han kom her, og lovet til og med å begynne å heie på Brann, forteller brannmester Egil Grimseid ved Bergen Brannvesen.

To flaue menn

På nattevakt på Hovedbrannstasjonen i Sentrum fikk Grimseid og folkene hans et høyst uvanlig oppdrag i 5-tiden i dag tidlig.

En politipatrulje hadde med seg en flau ung mann med den ene armen lenket i håndjern, mens en kamerat av mannen var med som moralsk støtte. Og det viste seg at det ikke var politiet som hadde satt trønderen i lenker. Tvert imot, de ville gjerne ha hjelp til å åpne håndjernene.

For politiets del startet historien klokken 04.12, forteller operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs. Da kom det melding om at en person i en leilighet i Strømgaten trengte hjelp til å komme seg ut av noen håndjern.

— Vi tok med oss det vi har av reservenøkler, men ingen av dem passet til disse håndjernene, forteller Aarnæs.

Dermed gikk turen til Hovedbrannstasjonen, der sovende brannfolk måtte vekkes for å gi assistanse i nødens stund.

Ble satt i skrustikke

— Det ble litt av en jobb å få mannen løs. Først prøvde vi å klippe løs jernene, men det viste seg å være umulig. Han hadde sikkert kavet mye selv da han skjønte at de ikke gikk av, slik at håndjernene satt fast over knoken. Til slutt bestemte vi oss for å sage ham løs, forteller Grimseid.

— Det høres litt skremmende ut?

— Ja, han stolte nok ikke helt på oss da vi satte i gang. Vi spente armen fast i en skrustikke og brukte fil til å sage over håndjernene. Men det hele ble gjennomført uten blodsutgytelse, og han var en lykkelig trønder etterpå, selv om han gikk tilbake på løftet om å holde med Brann, flirer brannmesteren.

Forklaringen

Men så til det kanskje største spørsmålet: Hvordan i alle dager hadde den unge trønderen havnet i håndjern? Derom tier politiets logg, foruten at det antydes at det skjedde under "lek".

Brannmester Grimseid sier at forklaringen nok ikke er så pikant som man kunne tro:

— Det var ingen seng involvert, for å si det slik, og han var fullt påkledd. Han forklarte selv at han var på besøk hos en kamerat som studerer i Bergen. Under festlig lag i natt hadde han funnet håndjernene i en skuff og "fengslet" seg selv. Men så viste det seg altså at det ikke fantes nøkler. Jeg har ingen grunn til ikke å tro på den historien, sier den lattermilde brannmesteren.

<b>NY JOBB: </b>Brannvesenet i Bergen fikk seg en uvanlig oppgave natt til søndag. Den uheldige trønderen syntes nok situasjonen var noe pinlig, men var utvilsomt glad for å bli befridd.<br/>TEGNING: LARS SLETTEBØ