Rundt klokken 18.40 onsdag 5. desember slutter hjertet til Trond Erik Lohne å slå. Den 56 år gamle senioringeniøren går rett i bakken utenfor Moods of Norway på Torgallmenningen.

Tilfeldig forbipasserende flokker seg rundt den livløse kroppen. Ingen griper inn. Men så trer en mann frem fra folkemengden. Han gjør alt riktig.

Ambulanse tilkalles, og mannen begynner med hjertekompresjoner og munn-til-munn-metoden på Trond Erik.

Legene: — Ville ikke overlevd

Noen minutter senere kommer den første av tre ambulanser. I ti minutter jobber ambulansemannskapene frenetisk med Trond Erik, før han i hui og hast kjøres videre til akutten på Haukeland Universitetssykehus.

De første dagene er tilstanden kritisk. Først i andre helgen i advent får familien beskjed om at det går bra med ham.

Senere har legene på Haukeland sagt at Trond Erik ikke ville vært i live hadde det ikke vært for den ukjente mannen.— Han grep inn der andre ikke turde, enten fordi de ikke visste hva de skulle gjøre eller var redd for å gjøre noe galt, sier 56-åringen halvannen uke etter hjertestansen.

Vil møte helten

Forskning viser at jo flere personer som blir vitne til at et menneske er i umiddelbar livsfare, jo mindre er sjansen for at noen griper inn.

— Jeg er ikke viktig opp i alt dette. Det er mange der ute som kan førstehjelp, men få som tørr å praktisere den i en nødssituasjon. Den eneste grunnen til at jeg lever er fordi én trådte frem og turde, sier Trond Erik Lohne.

Nå ønsker han å treffe mannen som reddet ham. Han har spurt rundt på Haukeland, men ingen kan oppgi beskrivelser som alder eller utseende på livredderen.

Han håper at omtalen på bt.no vil kunne få mannen til å gi seg til kjenne.

Etterlysning: Er du mannen som reddet livet til Trond Erik Lohne? I så fall kan Bergens Tidende formidle kontaktinformasjonen videre. Ta kontakt på e-postadresse magnus.holte@bt.no.

— Man takker ikke for livet sitt over telefonen. Jeg vil gjerne møte han ansikt til ansikt og si tusen, tusen takk.

Tillitsfulle nordmenn hjelper til

Guttorm Brattebø, leder for Akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland Universitetssjukehus, berømmer mannen som holdt liv i Trond Erik mens de ventet på de profesjonelle livredderne.

— Viktigheten av å yte førstehjelp hurtigst mulig kan ikke overdrives. Hvert eneste sekund teller etter at hjertet har stanset. Hvis det da drøyer får noen setter i gang med hjertekompresjoner og innblåsninger, så faller sjansen for å overlevde betydelig, sier han.

Nordmenn stoler mer på hverandre enn medborgere i andre land rundt om i verden. Derfor er det større sjanse for at noen yter førstehjelp her til lands i enn eksempelvis i USA.

— Kommer du over noen med hjertestans, må du ikke engang begynne å tenke tanken på at det kanskje er en lege eller sykepleier i nærheten. Du må bare gå i gang med en eneste gang, sier Brattebø.

Redd for smitte

Overlege Guttorm Brattebø sier mange vegrer seg mot å utøve førstehjelp fordi de er redde for å bli smittet av den livløse personen. Det er en ubegrunnet frykt.

— Skumle sykdommer som hiv og hepatitt smitter ikke via spytt. Om man likevel synes det er så ekkelt at man ikke klarer å blåse, er det bedre å kun ta hjertekompresjoner enn å ikke gjøre noe, sier Brattebø.

Han opplyser at på personer med hjertestans er det kompresjonene som er viktigst, mens innblåsningene er mest livreddende dersom det dreier seg om drukningsulykker eller allergiske reaksjoner.

En del personer med livredningskompetanse går rundt med engangsmasker på for eksempel nøkkelringen. Likevel er Brattebø tydelig på at det ikke er farlig å ta munn-til-munn-metoden på noen.

— Det verste som kan skje er at du redder livet til et medmenneske, sier han.

Fem dagers minne borte

Selv husker ikke engang Trond Erik Lohne at han sto opp og gikk på jobb første onsdag i adventstiden.

Det er det bare sjefen og kollegene som har fortalt han. Hvor han var på vei da hjertet stanser aner han ikke, bortsett fra at han sannsynligvis skulle kjøpe julegaver. Det hadde han planlagt dagen før.

Kun en kvittering viser at noe av det siste han gjorde før hjertet stanset var et besøk Zachariassenbryggen, hvor han spiste favorittmiddagen sin.

Det første minnet etter hjertestansen er fra mandag denne uken.

— Det er rart hvordan kropp og sinn fungerer. Selv om jeg har vært våken og snakket med både venner og familie, har jeg ingen minner fra det, forteller sivilingeniør.

En lungebetennelse han fikk av påkjenningene kroppen ble utsatt for, gjør behandlingen på Haukeland mer tidkrevende enn ellers.

Mandag får han trolig vite om han må belage seg på julefeiring på Haukeland eller ikke.

— Jeg ser lyst på livet. Nå har jeg til og med fått på meg sivile klær igjen. Bare det er nok til at man føler seg mye bedre, sier Lohne.

Etterlysning: Er du mannen som reddet livet til Trond Erik Lohne? I så fall kan Bergens Tidende formidle kontaktinformasjonen videre. Ta kontakt på e-postadresse magnus.holte@bt.no.

STORUTRYKNING: Her jobber mannskaper fra tre ambulanser med å få Trond Erik Lohnes hjerte til å slå igjen.
Jon Tufto