Kartet over er fra 2010, og har sentrale data om det enkelte korps. I noen korps er nye sjefer kommet til. Oppdatert informasjon finner du under, ikke minst med buekorpsbevegelsens aktivitet på Facebook. De ulike korpsene er, ikke unaturlig, flere på Facebook enn aktive i uniform.

Rekrutteringen I dag samles de tre lørdagskorpsene på Torgallmenningen når de har sin fellesmønstring. Det betyr at de marsjerer i sentrumsgatene og stanser opp under Smørsbroen. Her skal korpsenes slagere vise muskler. Det blir garantert nevnt på Facebook.

— Vi er klar og gleder oss, sier Martin Birkeland, sjef i Nordnæs.

Her er korpsene

Skansens Bataljon rundet 150 år 22. mai i fjor. Skansens Bataljon holder til i Skansen Brannstasjon. Sammen med gamlekarene i Skanseguttenes Forening har de drevet Brushytten på byfjellene siden 1985. Da mange familier begynte å reise på tur om søndagene, gikk de som første buekorps over til å marsjere om lørdagene. Alliansekorps er Sydnæs Bataljon og Sandvikens Bataljon. Årets sjef er Jørgen Fie Padøy Mathiesen. 39 gutter første dag. 202 tilhengere på Facebook.

Skansens på Facebook

Sydnæs Bataljon ble stiftet i 1863 da noen gutter møttes i Repslager Bruns vognremisse i Sydneskleiven.Dette skulle bli det første samlingskorpset for hele Sydnæs-området, som tidligere hadde hatt ikke mindre enn fire ulike korps som vekselvis avløste hverandre eller tok opp igjen hovedkorpset. Sydnæs bataljon har alltid vært stolt av sine slagere og var det første i Bergen som fikk paradetrommer. De har alltid hevdet seg i salgerkonkurransen på Buekorpsenes dag. Sjef er Sindre Ericsen, 29 gutter på linje første dag. 109 medlemmer på Facebook.

Sydnæs på Facebook

Sandvikens Bataljon startet med en 9-åring som, inspirert av Dræggens Buekorps, ville ha marsjering også i Sandviken. 17. mai i 1857 stiftet han et av de eldste korpsene i byen med en 14 år gammel kamerat som sjef. På Sandvikstorget tar de oppstilling for eksersis og øving på ulike ferdigheter. I eget hus i Grensegrenden har de mange aktiviteter året rundt og hver søndag har de åpen hytte for turgåere på Sandviksfjellet. Korpsets årlige fakkeltog før jul er blitt et populært innslag i Sandviken. I år er det Stian Waage som er sjef for 30–35 innmeldte gutter. 127 medlemmer på Facebook.

Sandvikens på Facebook

Skutevikens Buekorps regner 8. juni 1853 som sin stiftelsesdag. etter at de fant en fane i en kjeller i 1928 med innskriften Skutewiken Buecorps anno 1853. Den gamle fanen blir oppbevart i en bankboks, mens en kopi er å finne i klubbhuset. Falne skuteviksgutter i verdenskrigene er hedret med en status som ble avduket i 2003. Sindre Elias Godvik er sjef i byens eldste buekorps og guttene har mange ulike aktiviteter i huset sitt på Skutevikstorget. Korpsets samarbeidskorps er Fjeldets Bataljon og Wesselengens Bataljon. 22 gutter på linje på første dag, 37 innmeldte.

Ikke på Facebook

Fjeldets Bataljon har gjennom EU-prosjektet Aktiv Ungdom fått kontakt med en sirkusskole i Sverige og en gjøglergruppe i Danmark. De neste årene skal de besøke hverandre og første turen i 2011 går til Cirkusskolan i Gavle. Neste års prosjekt heter «Musikk og rytme uten grenser». Korpset har fått EU-støtte som gjør turene billige for de aktive. Fjeldets Bataljon ekserserer i Fjellsiden og holder hus like bak Christi Krybbe skoler. Om høsten og vinteren har korpset fritidsklubb i Norrønahallen med spill, fotball og ulike leker. Årets sjef heter Joacim Ulvedal. 15 på linje første dag. 61 medlemmer på Facebook.

Fjeldets på Facebook

Wesselengens Bataljon ble stiftet 24. april 1853 og har hatt den kjente kunstneren Audun Hetland på medlemslisten sin. Hetland har brukt buekorpsene i mange av sine humoristiske kunstverk. Kameratgjengen som stiftet korpset var inspirert av marsjerende buekorpsgutter nede i Skuteviken og fikk på plass sitt eget korps i en fei. De holder hus i den gamle vaktmesterboligen ved Krohnengen skole, som de sammen med gamlekarene har pusset opp etter alle kunstens regler. Marius Hellesøy er årets sjef i korpset som heller vil være en god kameratgjeng enn å være største korpset i by’n. 39 på linje første dag. 296 medlemmer på facebook.

Wesselengens på Facebook

Mathismarken Bataljon har kjempet seg gjennom vanskelige år med lav rekruttering til korpset. Nå har de stø kurs opp og frem. De har sitt eget rekrutteringskorps, Eidsvaags Kompani, som har eksersis på Eidsvåg skole. Sjef Jørn Rune Valderhaug kan glede seg over 110 innmeldte gutter totalt i Mathismarken Bataljon. Korpsets absolutte storhetstid var i årene 1914-1918 da det skal ha stilt opptil 500 gutter bak korpsets stolte fane. Korpset driver også andre aktiviteter i bydelshuset på Meyermarken hvor de har sitt tilhold. Diskotek, biljard, bordtennis og leksehjelp er blant aktivitetene. Sjef er Chase Alexander Jordal, 63 på linje første dag. 169 medlemmer på Facebook.

Mathismarkens på Facebook

Markens Bataljon ekserserer og har mange aktiviteter for guttene under motto «orden, enighet og kameratskap». For å være en ekte markegutt, skal du helst være født på en tinntallerken i Marken. I lokaler like ved det gamle rådhuset i Bergen sentrum, spiller de biljard, bordtennis, TV-og PC-spill og ser på film. Gutter fra Markens Bataljon har også vært med å stifte buekorps i søndre bydel, både Lægdene og Natlands Bataljoner. Området er avgrenset av Nygaten, Kong Oscarsgate, Strømgaten, Kaigaten og Peter Motzfeldts gate. Vidar Follesø er årets sjef. 17 på linje første dag. 176 tilhengere på Facebook.

Markens på Facebook

Nygaards Bataljon kan mer enn å eksersere. De er også Norges første fotballklubb. Norges Fotballforbund skal ha anerkjent Nygaards Bataljon som den første foreningen som spilte organisert fotball her i landet allerede på 1880-tallet. Nygårdsgutter var også med å stifte Sportsklubben Brann. I tillegg driver de med friidrett, tautrekking og andre aktiviteter. Hver sesong avsluttes med en landtur, som også går til Haakonsvern. der blir det rifleskyting, terrengløp og, ja, selvfølgelig fotballkamper. Sjef er Sebastian Sandtorv. 70 innmeldte, 50 på linje første dag. 192 medlemmer på Facebook.

Nygaards på Facebook

Dræggens Buekorps har i hundre år hatt et tett samarbeid med de andre lørdagskorpsene Nordnæs Bataillon og Nygaards Bataljon. Sammen har de både utmarsjer og konkurranser i fotball, friidrett, tautrekking, eksersis og beste slager. Dræggens Buekorps øver på marsjering og eget drillprogram, i tillegg til å dra på landtur som sesongavslutning. På Munkebotten har de både fotballkamper og terrengløp. Chef Mats Tertnes går i spissen for et korps som har sin eksersis ved Bergenhus festning. Deres opprinnelige strøk ligger mellom Dreggen og Stølen. Chefen heter Henrik Lange Høvik. 58 på linje første dag. 228 medlemmer på Facebook.

Dræggens på Facebook

Nordnæs Bataillon har lokaler på Fredriksberg Fort. De har Nordnes som sitt strøk og eksersis på Tollbodalmenningen, der også Nordnæstamburen står. Statuen ble avduket på korpsets stiftelsesdag 3. mai 1933. Kristian Bing, som var korpsets fanebærer i 1878, førte den aller første buekorpsboken «Guttekorpsene i Bergen» i pennen. Bing var også sentral i kampen mot politiinspektør Salicath og hans forbud mot buekorps. Korpset eier en flott eiendom med hytter og fotballbane i Nordnæsdalen i Fyllingsdalen. Sjef er Martin Birkeland, 81 gutter første dag. 429 tilhengere på Facebook.

Nordnæs på Facebook

Laksevågs Bueskyttere regner seg for byens stiligste buekorps. Guttene ekserserer og har egen drilltropp. De arrangerer idretts— og aktivitetsdager, nissefest, langturer og utflukter. I Laksevågs Bueskyttere er det guttene selv som styrer. Stiftelsesdagen 8. mai går flaggene til topps i bydelen og korpset markerer med stil. Hvert år inviterer de hele byen til St. Hans-feiring med et stort familiearrangement og det tradisjonsrike tønnebålet som de bygger selv. Årets sjef er Øystein Boga Ellingsen. 58 på linje første dag.

Ikke på Facebook.

Lungegaardens Buekorps er byens eneste rene jentekorps. Da jentene ville inn på guttenes marsjeringsmarker måtte de kjempe hardt. Vågens Bataljon så dagens lys for 20 år siden, og Lungegaardens Buekorps ble startet av en utbrytergruppe. Vågens Bataljon ble nedlagt i 2008. Jentene har vist at de både kan marsjere og ta seg godt ut i sine uniformer. I tillegg til marsjeringen har de mange sosiale aktiviteter, som filmkvelder, teaterbesøk, landturer og idrettskonkurranser. Sjef Birthe Marì Jakobsen Myking hadde 25 på linje første dag. 64 medlemmer på Facebook.

Lungegaardens på Facebook

Løvstakken Jægerkorps så først dagens lys i 1903, men ble nedlagt på 60-tallet. 30 år senere ble det satt i gang et arbeid for å få korpset opp igjen. Det ble gjenstiftet 11. mai 2000 og da fikk også jentene være med. Byens eneste blandingskorps holder til i Løvstakkområdet, der de øver på eksersis og har sosiale aktiviteter som bowling og bading, besøk på akvariet og byens strutsefarm, idrettsdag og hytteturer. I 2010 avsluttet de sesongen med 18 jenter og gutter under fanen. Årets sjef er Even Røsæther. 10 på linje første dag. 55 medlemmer på Facebook.

Løvstakken på Facebook

Profilerer seg på Facebook

Mange buekops bruker Facebook for å profilere seg, legge ut bilder og nyheter. bt.no tok en sjekk og de fleste av byens buekorps har egne Facebookgrupper.

De mange buekorpsgruppene på Facebook er av ymse slag, alt fra «Bevegelsen for et Buekorpsfritt Bergen», en gruppe for som kaller seg «stolte mødre til Dræggens Buekorps».

Noen andre facebooksider:

Stolte mødre til Dræggens Buekorps

19 medlemmer

VI SOM ELSKER BUEKORPS OG ALT DE STÅR FOR!

1658 medlemmer.

Bevegelsen for buekorps i Begen

345 medlemmer.

Bevegelsen mot buekorps i Bergen

194 medlemmer.

Hva mener du er Bergens Beste Buekorps?