• Hvorfor stopper ikke turistene her i Lærdalstunnelen, Bjørn? - Hald kjeft og stå heilt stille, elles løsna kvistane frå håret.

KJELL ØSTERBØ

Å være troll for turistene i Lærdalstunnelen er ingen lettvint måte å tjene penger på. Mosen klør og kvistene stikker i hodebunnen.

De ser ut som paradisiske laguner, de blåfargede store snuplassene inne i den lange tunnelen. Men her er det kaldt, golt, støvete, og djevelske skummelt når store trailere peiser forbi. Bare brølet er som å få hjernemassen ned i en mixmaster. Instinktivt krøker vi oss sammen i redsel for at innmaten skal forsvinne i dragsuget fra de store doningene.

Endelig svinger en bobil med spanske turister inn til oss. Storfamilien der inne kikker på oss gjenom vinduene. Bjørn og jeg står dønn stille, slik trollfigurer utenfor suvenirbutikkene gjør det, for å trekke turister. Hadde bare ikke råd til en utskåret trollskulptur. Måtte derfor kle oss ut selv, som levende trollstatuer.

Inne fra bilen kikker de på trollsouvenirene vi har for salg på campingbordet. Veldig flotte ting fra 10 kroners markedet hos Rimi'en på Voss.

De får liksom ikke bestemt seg der inne. Bjørn blir utålmodig og prøver seg med litt forsiktig vinking. Spanjolene inne i bilen blir hvit i trynet av de uventende bevegelsene ute i tussmørket. Gardinene blir trukket for og bobilen bare forsvinner. Og det uten at vi engang har fått diskutert priser med dem.

— De hadde antagelig ikke euro på seg, tror nå Øivind.

Bare turer frem

Bjørn er blåfrossen av å stå i ro. Han vil heller prøve å lokke turister til trollboden vår med enkle godnatt-sanger.

Når trollmor har lagt sine elleve små troll og bundet dem......BRØØØØØL...

Trailere i tunneler skulle vært forbudt når det synger folk der inne. Ikke rart at turistnæringen sliter når trailerne bare får ture frem på den måten.

Hele ideen med egen trollbod i Lærdalstunnelen fikk vi under et besøk hos souvenirbutikken Flåm Ferdaminne.

Butikken er stappet med små troll i alskens fasonger. Til og med trollsyltetøy har de, til 68 kroner for et lite glass med bare 212 milliliter.

— Det betyr 1604 kroner for et fem liters spann, regner Øivind ut.

— Det enkle grepet er å putte troll foran syltetøyet på etiketten, filosoferer han høyt.

De store pengene ligger altså i alt som har med troll å gjøre. Og når små plastikk trolldingser kan selges for ubegripelige summer i souvenirbutikker: Hva er det ikke da å tjene på nesten ekte troll i et ekte trollmiljø?

Familiebilde fra fotoboks

Slik havnet Bjørn og jeg med kvister i håret og bare skinnfeller rundt kroppen i Lærdalstunnelen.

I Øivinds nye trollbudsjett var de fine tingene fra 10 kroners markedet plutselig blitt til trollgjenstander med en vanvittig kilopris.

Men allerede turen inn i tunnelen starter dårlig. Øivind mangler gode batterier til fotoapparatet sitt. Vi skal ikke bare ha penger for å overleve, men også bilder til avisen.

Bjørn tror det kan ligge en liten redning i alle fotoboksene som måler farten i tunnelen.

— Me kan stå klistra oppte' frontrutå og ta sjansen på at da e'apparat i ein tå boksane. Ja og at politiet har huska å setja film i apparatet då.

Hele den vanvittige ideen kollapser. Øivind klarer ikke å tyne mer enn 74 kilometer i timen ut av den gamle bobilen. Slike lusekjørere gidder ikke politet å kaste bort bilder på.

Desperat hallik

Blåfrossen og lettere eksosforgiftet blir trollboden pakket sammen.

— Turistmarkdet er nok ikke modent for ekte trollmiljø ennå, konkludrer Øivind.

Vi drar i stedet til Gudvangen der de har rigget opp noe de kaller vikingmarked.

— Greit for oss, sier Bjørn og lager en ny plakat til der Trollboden skiftes ut med Vikingboden. Det er samme fine varene fra 10 kroners markedet som skal selges.

Vikingene blir skeptisk når de ser oss i trolldrakt. De hevder vi har bommet på tidsperioden og at vi ligner mer på Barney og Fred Flintstone.

Vel, turistene tar i hvert fall mer bilder av oss enn dem.

Øivind ser her den siste desperate muligheten. Kledd i mørk dress med hatt og solbriller prøver han å selge to nesten nakne trollkarer til turistene i Gudvangen. Mot 10 kroner i betaling skal de få lov å ta bilde av oss. Men cruisturister i Norge tror de allerede har betalt for alt de ser, og at vi er en del av «pakken» de har kjøpt.

— Veit du ka. Å verta sett på som berre ein ting finn me oss rett og slett ikkje i. So billige e' me tross alt ikkje.

Det er nesten som Bjørn blir litt sår.

I pungen

Fra før var det: * 961 kroner i pungen.

Inn:

  • Kun 85 kroner etter en lang dags strev som troll, vikinger og fotomodeller.

Øivind har fremdeles ikke gitt opp trollmarkedet. Han tror det ligger uante muligheter både i trolldeig og troll-i-busser.

Ut:

  • 49,50 i ny tamburin til Øvind.
  • 289 kroner i mat og drikke på Voss.
  • 50 kroner i trollartikler fra 10 kroners markedet på Rimi'en.
  • 10 kroner i parkeringsavgift på Voss.
  • 336 kroner på reinsdyrkaker i Gudvangen.
  • 136 kroner i is og kaffe. (Snakk om å flotte seg).

Sparte:

  • Gratis hos Lunde camping i Aurland. Spilte litt for gjestene. (Penger vi bare ligger oss til er egentlig de mest lettjente).

Igjen i pungen:

  • 175,50 kroner.
- SJØLGJORT E' VELGJORT: - Før noke tull. Lettare å spikka vikingeskip når grovarbeidet e' gjort på forhånd av andre, mener Bjørn. Turistene er imponert over båtbyggeren.<p/>FOTO: ØIVIND CHRISTENSEN
SAKLIG DISPUTT VIKINGER I MELLOM: Morten Næss mente Bjørn var for tidlig i klesstilen. Mer steinalder enn viking. - Då vart eg forbanna. Du då din viking, spiking, diking, skriking......var den litt barnslige reaksjonen til Bjørn.<p/>FOTO: ØIVIND CHRISTENSEN
KEN E' DA SO TRAMPA PÅ MI BRU? Her prøver faktisk Øivind å selge Bjørn til turistene. 10 kroner forlangte fotohalliken fra turister som ville ta bilde av ham. Jakten på kunder ble mer og mer desperat.<p/>FOTO: ØIVIND CHRISTENSEN
LÆRDALSTROLLENE: Å få turistane til å stanse for å se på de koselige trollene i Lærdalstunnelen og handle i trollboden vår, gikk ikke helt som forventet. Tvert imot turistane gjorde bare store øyne, ble hvit i trynet og gav full gass som om de skulle sett fanden på veggen.<p/>FOTO: ØIVIND CHRISTENSEN