Delta i debatten på bt.no

Stemningen var definitiv anti-Clear Channel da representantskapet i Arbeiderpartiet diskuterte den foreslåtte avtalen om byreklame i går kveld.

Og bedre ble det ikke da Terje Ohnstad, som leder partiets bystyregruppe, kunne fortelle at Clear Channel i går truet byrådet med søksmål hvis bystyret sier nei til avtalen.

Litt over klokken ni i går kveld stemte Ohnstad med resten av representantskapet mot hele avtalen. Det vil de også gjøre i Komité for miljø og byutvikling på torsdag, og i bystyret neste mandag, sier Ohnstad.

Alle parti provosert

Med gårsdagens trusler har Clear Channel provosert hele det politiske miljøet i Bergen, og selv bidratt til at det trolig blir flertall mot avtalen.

De to partiene som nå vil avgjøre avtalens skjebne, KrF og Venstre, er kraftig provosert.

— Når Clear Channel prøver å true Bergen bystyre med rettergang, er det aldeles ødeleggende for saken. Så det er med stor undring jeg har fått den meldingen. Jeg opplever at Clear Channel selv har ødelagt saken så til de grader. Det er aldeles uhørt, og det er ganske sjokkerende at det er mulig, sier gruppeleder Kristian Helland i KrF.

— Tror du truslene vil påvirke KrFs syn i saken?

— Ja, det tror jeg, sier Helland, som går langt i å antyde at KrF vil si nei torsdag.

Det samme gjør gruppesekretær Anders Skoglund i Venstre. Som KrF skal de formelt avgjøre saken på et gruppemøte torsdag, men der blir det trolig nei.

— Vi skal formelt avgjøre saken torsdag vi også, men klart nok går i samme retning som KrF, sier han.

— Hva er grunnen til at dere også trolig går imot avtalen?

— Vi har åpent vært i tvil hele veien. Spesielt har vi ment at en avtale på 15 år er for lenge, sier han.

Blir advokatmat

Også i byrådet, som har fremmet saken, er det nå stor frustrasjon med det amerikanskkontrollerte selskapet.

— Jeg finner siste dagenes uttalelser og henvendelser meget urovekkende, i forhold til at jeg som byråd under tvil har valgt fremme denne saken til bystyret, sier byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen.

Hun reagerer både på truslene om søksmål, og på at Clear Channel i forrige uke gikk ut i BT og tilbød kulturlivet egne reklametårn.

— Det skal overhodet ikke forekomme. Det er det byens politikere som skal avgjøre, sier Iversen, med henvisning til at kommunen allerede har et samarbeid med kulturlivet om egne reklametavler.

Byrådsleder Monica Mæland sier Clear Channel varslet henne om at de ville saksøke kommunen hvis bystyret sier nei, fordi de mener saken burde vært avgjort av byrådet.

— Vi har tatt forbehold om bystyrets godkjenning. Så jeg sa med en gang at dette var jeg uenig i, men at jeg ville sette kommuneadvokaten på saken. Og det har jeg gjort.

— Hva synes du om et slikt utspill?

— La meg si det slik: Jeg er overrasket over at det kommer seks dager før bystyret skal avgjøre saken, sier hun.

- Hva tror du Aps snuoperasjon vil bety for resultatet i bystyret?

— Nei, det er noen som tror byrådet har prestisje knyttet til denne saken, men det må det være det forrige byrådet som har, sier Mæland.