Den 48-årige bergenseren som overfor politiet har innrømmet den ulovlige importen av bjørnene, har oppgitt at han hadde to nesebjørner og to vaskebjørner. Disse opplysningene kan være feilaktige.

Mange av de ansatte ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen fortalte til BT før helgen at de hadde sett fire dyr samtidig ved to anledninger like utenfor kontorvinduene. To av dyrene var store, to var små. Dette tolket de museumsansatte slik at det var et par med to unger de hadde besøk av. Dyrene var ikke spesielt skye. Fotografier av både vaskebjørnene og nesebjørnene er publisert i ulike medier. Bergens Tidende henvendte seg i går formiddag til de ansatte på Troldhaugen igjen. De var ikke i tvil:

Så fire nesebjørner

— Vi er helt sikre på at de fire dyrene vi har sett samtidig utenfor kontorvinduene våre ved to anledninger, er nesebjørner. De var ikke vaskebjørner, sa Henning H. Dyrkolbotn på vegne av kollegene på Griegmuseet til BT. Ikke mange minuttene etter denne samtalen, ringte Dyrkolbotn til politiet og varslet om at to av dyrene gikk utenfor igjen.

48-åringen som eide dyrene, har opplyst at han hadde to vaskebjørner og to nesebjørner. En vaskebjørn er skutt. Dermed kan den andre fortsatt tasse rundt i Fana - hvis den ikke er påkjørt i den tette trafikken på motorveien langs Sjølinjen. Nå er to vaskebjørner skutt. I aksjonen i går, var det usikkert om det var enda flere dyr i trærne der de avlivete dyrene hadde oppholdt seg. I og med at det ble sett fire nesebjørner og to ble skutt i går, er det mulig at to fortsatt lever.

Håpet på kulden

Viltmyndighetene har antatt at nesebjørnene, i motsetning til vaskebjørnen, er tilpasset et liv i tropisk strøk og at de ville krepere i den norske vinterkulden.

Meteorologfullmektig Magnus Anglevik ved Meteorologisk institutt ved Værvarslingen på Vestlandet opplyser til BT at det i hittil har vært i alt 10 døgn der temperaturen har sunket under null grader. Det kaldeste som er målt ved målestasjonen på Florida er 5,1 minusgrader. Ifølge de ansatte ved Griegmuseet ligger temperaturen normalt et par grader under den offisielle målingen på Florida. Dette betyr at det har vært kaldt i mange dager uten at det har tatt livet av de to bjørnene som ble skutt i går.

Ble overrasket

Da viltforvalterne tok de skutte nesebjørnene nærmere i øyesyn, ble de overrasket over at dyrene hadde så tett og god pels.

— Det overrasket oss, sier viltforvalter Tore Løne til BT.

— Dyrene så ut til å være i god form. Kanskje kan det tyde på at dyrene som normalt lever i tropisk klima, har tilpasset seg og klarer seg i vårt vinterklima. I så fall, er det ekstra bekymringsfullt fordi vi hadde ventet at nesebjørnene skulle dø i kulden. Det uroer oss at de kanskje kan klare å leve i vår fauna også i vinterhalvåret. Dette betyr at vi må sette alt inn på å få tak i de nesebjørnene og den vaskebjørnen som mest sannsynlig ennå er på frifot i Fana, sier Tore Løne.