Det bekrefter operasjonsleder Norunn Byrknes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Søndag ettermiddag letes det fortsatt etter de tre savnede polakkene i Etne. Politiet vet ikke hva som skjedde da de forsvant på sjøen.

Ingvar Gjærde er lensmann i Etne og Vindafjord og leder leteaksjonen som ble iverksatt sent fredag kveld. Da fikk politiet melding om at fire polske menn var savnet etter å ha vært på sjøen. De bodde i en campinghytte i Osvågen sammen med fem andre. De fem gjenværende er avhørt.

— Først gikk vi ut fra at de hadde reist ut i båt fredag ettermiddag. Nå er det klart at de dro på sjøen natt til fredag, mellom klokken 03.00 og 04.00, sier Gjærde til bt.no.

- Er ikke det rart å dra på fisketur på den tiden av døgnet?

— Kanskje det er rart, men det er ikke ulovlig, svarer Gjærde.

Naboer tviler

Naboer på campingplassen sier dette om tidspunktet for nårde dro ut på sjøen.

— Vi så båten fredag formiddag ved 11-tiden. En time senerevar den borte, sannsynligvis med to personer om bord. De kom tilbake ved15-tiden, trolig for å hente to andre, sier Ole Vikne.

Sammen med sin kone tilbrakte han helgen i Etne. Han beskriverde polske mennene som rolige og greie.

Forsøkte å ringe

For folk flest er det et mysterium hvordan fire menn i sin beste alder kan drukne på sjøen når været ikke var spesielt dårlig.

— Fjordene kan være lumske. Folk er blitt borte før og aldri funnet. Denne saken er spesiell på grunn av at det er fire personer involvert, sier lensmannen.

- Hvorfor ble de meldt savnet først fredag kveld dersom de hadde vært borte deler av natten og hele dagen?

— Dette var en gruppe som ikke nødvendigvis opptrådte samlet. Noen av dem skal ha vært ute og søkt arbeid på dagtid. Det kan ha tatt tid før de skjønte at de fire hadde vært borte så lenge. Det er blitt fortalt at i hvert fall en av dem skal ha forsøkt å ringe dem hele dagen, svarer lensmannen.

Obduseres

Han presiserer at politiet ikke tror det ligger noe kriminelt bak forsvinningen.

- Var de fire vant til å ferdes på sjøen?

— Nei, de var vel ikke det.

Gjærde ønsker ikke å si noe om hva politiet tror kan ha skjedd. bt.no vet at man forsøker å finne ut om det har vært rus inne i bildet.

— Det kan hende vi får svar på det når den ene savnete som vi har funnet, blir obdusert, kommenterer Gjærde.

Det skjer mandag.

Kan ha kantret

Natt til lørdag ble en av de savnete funnet flytende i sjøen. Han var død. Båten ble funnet like etter med kjølen opp. Motoren ble funnet på bunn, like i nærheten av båten. I propellen ble det funnet rester av fiskesnøre.

- Kan det tenkes at noen av de fire har forsøkt å få snøret ut av motoren, og at båten har kantret?

— Jeg ønsker ikke å kommentere hva som kan ha skjedd. Det blir bare spekulasjoner, sier lensmannen.

Søker fortsatt

Han forteller at letingen pågår søndag, med et stort antall personer fra Norsk Folkejelp og Røde Kors.

— Vi har også tre hunder med i søket. Åtte båter er bemannet, dessuten skannes fjorden og vi søker med sonar. Det siste skjer rundt stedet der den omkomne ble funnet, sier Gjærde.

— Dette er en katastrofe, men når den først skjer, ser vi at det er imponerende hvordan folk fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp stiller opp. All honnør til dem. Det er betryggende at de er her. De spør ikke når de skal slutte å lete, men bare fortsetter, sier Gjærde, som også skryter av kriseteamet i Etne kommune.

- Hvor lenge vil dere fortsette søket?

— Det vurderer vi senere på dagen. Muligens innstilles søket i løpet av søndagen i den form det pågår nå, sier Gjærde.