Etterpå fikk de 3000 kroner i bot, for det som var ment å være en god gjerning natt til første nyttårsdag i fjor. Sjømennene nektet å godta forelegget, og i Bergen byrett fikk sunnmøringene omsider litt støtte: Begge er frifunnet, og slipper også å betale erstatning etter basketaket med han som de trodde var en kriminell.

Fatal forveksling

Sunnmøringene er skipsfører og styrmann på en slepebåt som fortøyde ved Tollbodkaien nyttårsaftenen for ett år siden. Etter å ha vært ute og feiret, var sjøfolkene godt i farten da de tuslet tilbake til båten i 03-tiden om natten. Da de passerte Kløverhuset på vei utover Strandkaien, ble de oppmerksom på en person som var på vei ut med to fulle bæreposer. Mannen var ansatt på Mix-kiosken i Kløverhuset, og var på vei ut med omsetningen etter å ha stengt butikken for natten. Sunnmøringene var imidlertid overbevist om at mannen var en innbruddstyv, og bestemte seg for å pågripe ham.

Den kiosk-ansatte trodde han ble utsatt for et ransforsøk. Han hadde dessuten trent kampsport i mange år, og sendte begge sjømennene i bakken. Mens de fortumlede sunnmøringene prøvde å ringe 112 for å varsle om det som var skjedd, ble de selv satt håndjern på. Den kioskansatte var selv blitt med politipatruljen, for å peke ut gjerningsmennene.

Aktor mente at sunnmøringene hadde misoppfattet situasjonen fordi de var beruset, og at de måtte finne seg i en bot for å forulempet den kiosk-ansatte. Dette er retten ikke enig i. Byretten viser til at sjømennene var lite kjent i Bergen, og de ikke visste at det var en nattåpen kiosk i Kløverhuset. Også edrue personer kunne trodd at den kiosk-ansatte var en innbruddstyv, konkluderer Bergen byrett.