I dag klarer blinde Charles (4) seg bra. Etter forholdene. Hjemme i Fyllingsdalen har han tatt sine første skritt, og fireåringen er allerede flerspråklig.

— Charles føler seg frem, støtter seg til vegger og møbler. Dessuten snakker han både norsk og tamilsk. Han er flink, sier moren Selastina Pushpaseelan (34) stolt.

— Nå har han endelig også fått øyeproteser, legger hun til.

Likevel: Hverdagen er et ork. Fireåringen er født uten øyeepler, og må ha kontinuerlig tilsyn. Charles klør kraftig, og pådrar seg store sår. Han må smøres med hudsalve flere ganger daglig. I tillegg har han hatt bronkitt, luftveisinfeksjoner og epilepsi. Gutten har vært inn og ut av sykehus siden han ble født.

Kan få åtte millioner

Nå vil familien ha erstatning etter fødselen som snudde verdenen deres på hodet. Forsikringsselskapet Vesta er saksøkt. Vinner Pushpaseelan Saverimuthu og konen frem, kan de få utbetalt mellom seks og åtte millioner kroner. Det anslår familiens prosessfullmektig, advokat Bjørn Lillebergen.

— De siste fire årene har vært knalltøffe. Sykehuset og forsikringsselskapet nekter å gi seg. Men nå har vi et godt håp om at dette løser seg, sier Saverimuthu til Bergens Tidende. 36-åringen er opprinnelig tamil, men han og konen har norsk statsborgerskap.

Bakgrunnen for erstatningssaken som startet i tingretten i går, er innfløkt. I 1997 ble Charles' far behandlet med cellegift på Haukeland sykehus. Medikamentet som ble brukt, heter Sendoxan.

Alle som behandles med dette middelet, skal få beskjed om at de må unngå graviditet under og tre måneder i etterkant av kuren. Pasientene skal også få beskjed om at bruk av Sendoxan kan føre til nedsatt fertilitet.

Krystallklar

Bergen tingrett skal nå ta stilling til følgende to spørsmål:

n Fikk 36-åringen tilstrekkelig informasjon fra sykehuset om bivirkningene?

n Er det en tydelig årsakssammenheng mellom bruk av Sendoxan og de misdannelsene Charles har fått?

Vesta er saksøkt, fordi Hordaland fylkeskommune hadde tegnet ansvarsforsikring hos selskapet da 36-åringen ble behandlet på Haukeland.

Trebarnsfaren er selv helt krystallklar: Han ble ikke informert om at det kunne være farlig å gjøre partneren gravid under og like etter Sendoxan-kuren. Derimot tolket 36-åringen flere samtaler med Haukeland-leger dit hen at han var blitt steril som følge av stoffskiftesykdommen.

— Jeg var helt overbevist om at jeg ikke lenger kunne få barn. Det var jo det de sa på Haukeland sykehus. Jeg ville jo ikke utsatt familien min for dette, dersom jeg ante noe om risikoen, fremholder Saverimuthu overfor Bergens Tidende. I retten kom det frem at han sliter med en voldsom skyldfølelse etter det som har skjedd.

— Legen har ikke bare ansvaret for å gi nødvendig informasjon, han eller hun har også ansvar for å forsikre seg om at informasjonen faktisk er forstått, presiserte advokat Lillebergen.

En annen historie

Også 36-åringens kone, Selastina, vitnet i retten i går. Først etter seks måneder fikk 34-åringen vite at hun var gravid med Charles.

— Vi hadde nettopp fått en datter, som jeg ammet. Menstruasjonen var ikke kommet tilbake. Derfor merket jeg ikke noe til graviditeten. Og min mann hadde jo fortalt meg at han ikke kunne få flere barn, forklarte hun.

Legen som hadde hovedansvaret for informasjonen til hennes mann, forklarer seg for retten i dag. Hun vil fortelle en helt annen historie.

— Vi har forståelse og stor medfølelse med den situasjonen familien er kommet i. Men informasjonsplikten er absolutt overholdt. Og dessuten; det finnes ingen påvist årsakssammenheng mellom misdannelsene og bruken av Sendoxan, hevdet Vestas prosessfullmektig - Turid Klovland - i retten i går.

FØLER SEG LURT: Pushpaseelan Saverimuthu og konen Selastina under en pause i retten i går. De to føler seg lurt av leger på Haukeland, etter at blinde Charles ble født for fire år siden.
Foto: Gidske Stark